Ανατολική Ουκρανία: Κίνδυνος μαζικής εξόδου του πληθυσμού

Κίνδυνο μαζικής εξόδου των πληθυσμών που ζουν στην ανατολική Ουκρανία βλέπει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΗΕ, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ιβάν Σιμόνοβιτς.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, η περιοχή και ειδικότερα η εύφλεκτη ζώνη του Ντονέτσκ βρίσκεται "στα πρόθυρα κατάρρευσης". Κατά την επίσκεψη του ο Σιμόνοβιτς κατέγραψε ελλείψεις σε φάρμακα και άλλα βασικά αγαθά. "Υπάρχουν ήδη ελλείψεις, όπως στην ινσουλίνη. Το σύνολο του συστήματος βρίσκεται, κατά τη γνώμη μου, στα πρόθυρα κατάρρευσης" δήλωσε.

"Ήταν τρομακτικό στις συζητήσεις μου με την κοινωνία των πολιτών να βλέπω πόσοι κάτοικοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την περιοχή. Και αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν, ενδέχεται να υπάρξει ένα σημαντικό κύμα εκτοπισμένων", εκτίμησε ο Σιμόνοβιτς.

"Μην περιμένετε θαύματα από τις εκλογές"

Σχετικά με τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ξεκαθάρισε πως "δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ένα θαύμα από τις εκλογές αυτές".

"Οι εκλογές αποτελούν την έναρξη μιας νέας φάσης. Έχουμε να κάνουμε με μια χώρα ολοένα και περισσότερο διχασμένη η οποία ίσως να οδηγείται σε ένα δραματικό σενάριο. Όμως πρόκειται για μια χώρα που μπορεί να σωθεί", υπογράμμισε ο ίδιος. Πάντως η αισιόδοξη εκτίμηση του ήταν ότι "η Ουκρανία δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο χωρίς επιστροφή".

Ο Σιμόνοβιτς, εκτίμησε ότι "θα μπορούσε να γίνει μια σύγκριση με την κατάσταση την εποχή της κατάρρευσης της Γιουγκοσλαβίας".

Ανήσυχη η Ρωσία για τις κινήσεις του ΝΑΤΟ

Από πλευράς της, η Ρωσία δήλωσε "ιδιαίτερα ανήσυχη" από την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στα σύνορά της, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Μετά την επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ έστειλε τον Απρίλιο 600 στρατιώτες στην Πολωνία και σε χώρες της Βαλτικής, ενώ ανέπτυξε πλοία στη Βαλτική και την ανατολική Μεσόγειο.

Ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ, επεσήμανε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μια μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας της Συμμαχίας στις χώρες μέλη της ανατολικής Ευρώπης.

Η Ρωσία ανακοίνωσε χτες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή σε στρατεύματα να γυρίσουν στις βάσεις τους, κάτι που όμως διέψευσε το ΝΑΤΟ.