Θρήνος αλλά και οργή στην Τουρκία για την πολύνεκρη τραγωδία

Ο αριθμός των νεκρών στο ανθρακωρυχείο στη Σόμα είναι 274, ενώ υπάρχουν άλλοι περίπου 120 ανθρακωρύχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο δημαρχείο της Σόμα στο νομό Μάνισα της Τουρκίας. Ο λόγος του πάντως δεν φαίνεται να έπεισε τους οργισμένους κατοίκους...

Εν τω μεταξύ, ομάδα είκοσι ψυχολόγων έχει σπεύσει στην περιοχή για να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς των θυμάτων, καθώς η χώρα έχει κηρύξει εθνικό πένθος. 

Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης, στην πόλη Σόμα, όπου συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν, ενώ για τις 19.00 έχει προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταξίμ.

Το δυστύχημα προκλήθηκε από έκρηξη μετασχηματιστή, η οποία συνοδεύτηκε από πυρκαγιά που ακόμη δεν έχει σβήσει.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ, κάνει λόγο για 350 νεκρούς.

Όλοι οι νεκροί πέθαναν από ασφυξία που προκλήθηκε από την έκρηξη.

Κύμα οργής για το δυστύχημα

Αυξημένη είναι και η οργή κατά της τουρκικής κυβέρνησης για την καταστροφή. Τουρκικά συνδικάτα διατυπώνουν επικρίσεις για την ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας.

Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τον περασμένο μήνα αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση του θέματος της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στα ορυχεία.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ανθρακωρυχείου της Σόμα, η Soma Komur Isletmeri, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, η καταστροφή σημειώθηκε «παρά τα ύψιστα μέτρα ασφαλείας και τις επιθεωρήσεις».

Το συνδικάτο των μεταλλωρύχων καταγγέλλει ότι από τότε που τα ορυχεία πέρασαν σε ιδιωτικό έλεγχο, η ελλιπής τήρηση των κανονισμών ασφαλείας έχει αυξήσει τη συχνότητα των ατυχημάτων. Σοκ προκαλεί και η παρουσία 15χρονου εργάτη στη λίστα των νεκρών.

Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία επιθεώρηση στο ανθρακωρυχείο είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου και ότι η εταιρεία εφάρμοζε τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας.

Ερντογάν: Eπιστρατεύσαμε όλες τις δυνατότητες του κράτους 

«Επιστρατεύσαμε όλες τις δυνατότητες του κράτους για το έργο της διάσωσης», είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι «το κράτος, το υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά και η διοίκηση της εταιρίας θα προβούν σε όλα τα απαραίτητα βήματα, ενώ παράλληλα προχωρούν και οι σχετικές δικαστικές διαδικασίες».

«Θα ερευνηθεί μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια η υπόθεση» είπε και τόνισε πως «δεν θα επιτραπεί καμία αμέλεια». Σημείωσε ακόμη ότι «θα προβούμε σε βήματα που θα ικανοποιήσουν την κοινή γνώμη».

Ο Ερντογάν κάλεσε την τουρκική κοινή γνώμη «να μη δοθεί βάση στις ακραίες ομάδες που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός αυτό». Σημειώνεται ότι στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας στο ανθρακωρυχείο, ο Ερντογάν είπε πως έκθεση που συνέταξε η αρμόδια κρατική υπηρεσία τον περασμένο Μάρτιο, αναφέρει ότι η εν λόγω επιχείρηση λάμβανε επαρκή μέτρα ως προς τα θέματα της ασφάλειας της εργασίας. Στη συνέχεια ο Ερντογάν έδωσε παραδείγματα από εκρήξεις σε ανθρακωρυχεία σε όλο τον κόσμο από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα και είπε πως «αυτά συμβαίνουν σε όλα τα ανθρακωρυχεία, είναι φυσιολογικό».

Βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) είχαν καταθέσει τον Οκτώβριο του 2013 πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανθρακωρυχείο στη Σόμα. Η πρόταση συζητήθηκε και απορρίφθηκε στην ολομέλεια της εθνοσυνέλευσης στις 29 Απριλίου 2014, δηλαδή δέκα πέντε μέρες πριν από το δυστύχημα. Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση αυτή της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν είπε στη συνέντευξη τύπου ότι «στόχος της αντιπολίτευσης με κείνη την πρόταση ήταν να μπλοκαριστούν οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης».

Τη θλίψη του εξέφρασε ο Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσέφερε σήμερα τη βοήθεια της Γαλλίας στην Τουρκία μετά το δυστύχημα που σημειώθηκε χθες Τρίτη στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, από το οποίο τουλάχιστον 238 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας ο Ολάντ εξέφρασε «τη θλίψη του» για την έκρηξη που σημειώθηκε στο ανθρακωρυχείο αυτό στη δυτική Τουρκία από το οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 238 εργάτες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι μια τραγωδία που προκαλεί μεγάλη συγκίνηση», πρόσθεσε ο Ολάντ, εκφράζοντας «την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Τουρκία μπροστά σε αυτή τη δοκιμασία».

Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε επίσης να τεθεί στη διάθεση των τουρκικών αρχών «κάθε βοήθεια που ενδέχεται να χρειαστούν για τη διάσωση των επιζώντων».