Ακροδεξιά ειδική δύναμη στέλνει στην Οδησσό το Κίεβο

Το σύνολο της ηγεσίας της τοπικής αστυνομίας της Οδησσού "ξηλώθηκε" από την κυβέρνηση του Κιέβου, μετά την παταγώδη αποτυχία της να αντιδράσει εγκαίρως και να αποτρέψει την τραγωδία της Παρασκευής.  

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσένι Αβάκοφ, οι πρώην αξιωματούχοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ακόμα και κατηγορίες εγκληματική ενέργειες, ανάλογα με τα πορίσματα της έρευνας της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε ειδικά για αυτόν το σκοπό.  

Επιπλέον, η κυβέρνηση οργάνωσε και στέλνει στην Οδησσό μια ειδική μονάδα περιφρούρησης της τάξης που θα αποτελείται από εθελοντές, μετά την "εξωφρενική" αποτυχία της αστυνομίας να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές.  

"Η νέα δύναμη της Οδησσού βασίστηκε σε πολίτες που θελουν να βοηθήσουν το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας σε αυτές τις δύσκολες μέρες " είπε ο Αβακοφ. 

Στη σελίδα του στο Facebook, ο υπουργός Εσωτερικών έγραψε: "Η αστυνομία στην Οδησσό ενήργησε εξωφρενικά, ενδεχομένως με εγκληματική τρόπο. Η τιμή της στολής, δεν θα προσφέρει καμία κάλυψη."

Οι Ουκρανοί πολιτικοί ηγέτες της νέας κυβέρνησης του Κιέβου έχουν καταστήσει σαφές ότι θεωρούν τις αστυνομικές αρχές αναξιόπιστες για την αντιμετώπιση της εξέγερσης στα ανατολικά, ενώ πολλές φορές έχουν κατηγορήσει την αστυνομία για "λιποταξία". 

Οι νέες ειδικές μονάδες "εθελοντών πολιτών" του Αβακόφ έχουν στελεχωθεί κυρίως από ακροδεξιά μέλη του κινήματος Μαϊντάν. Ο "Δεξιός Τομέας" πρωτοστάτησε στην πτώση του Γιανούκοβιτς, καθώς ουσιαστικά είχε συγκροτήσει τον στρατό της αντιπολίτευσης στα οδοφράγματα της πλατείας του Κιέβου.

Αυτό όμως θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την οργή των αντιπάλων της κυβέρνησης και των φιλορώσων μετριοπαθών πολιτών, που κατηγορούν το Κίεβο για την προώθηση "φασιστικών" ομάδων.