Ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης

Δύο ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συμπλοκή νωρίς την Κυριακή κοντά σε ουκρανική πόλη που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές , δομιμάζοντας έτσι μία ήδη εύθραυστη διεθνή συμφωνία, η οποία υποτίθεται ότι θα εκτονώσει τις ένοπλες συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Λίγο νωρίτερα , η υποστηριζόμενη από τη Δύση μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, είχε δηλώσει ανακωχή, δίνοντας στους διεθνείς μεσολαβητές τη δυνατότητα να προσπαθήσουν να πείσουν τις ένοπλες φιλορωσικές ομάδες να αφήσουν τα όπλα.

Η κρίση πάνω από την Ουκρανία έχει ψυχράνει τις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και Δύσης, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ορατός μάλιστα είναι ο κίνδυνος κλιμάκωσης της κρίσης αυτή την εβδομάδα με την αμερικανική απειλή για περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Μόσχας να παραμονεύει απειλητικά.

Νωρίτερα, τέσσερις άνθρωποι - κατ' άλλες πηγές πέντε - σκοτώθηκαν σήμερα όταν ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση σε ένα φυλάκιο που είχαν στήσει φιλορώσοι αυτονομιστές κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο αλλά και δημοσιογράφους από την περιοχή στην ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκαν τρεις φιλορώσοι και ένας από τους επιτιθέμενους.
Η ρωσική δημόσια τηλεόραση Ρασίγια 24, επικαλούμενη τον ανταποκριτή της στο Σλαβιάνσκ, μετέδωσε ότι οι νεκροί είναι πέντε: δύο από τους δράστες και τρεις από την ομάδα των φιλορώσων που έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο οδόφραγμα που έχουν στήσει οι αυτονομιστές στο χωριό Μπιλμπάσιφκα που απέχει μερικά χιλιόμετρα δυτικά του Σλαβιάνσκ, ανέφερε ο τοπικός αξιωματούχος Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ.