Οι Ρώσοι συνεχίζουν να προελαύνουν στην Κριμαία

Ρωσικά στρατεύματα προσπάθησαν τις πρωινές ώρες της Δευτέρας να καταλάβουν την ουκρανική ναυτική βάση στη Φεοντόσια, μία από τις λίγες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που συνεχίζει να φέρει την ουκρανική σημαία, δήλωσε ένας Ουκρανός εκπρόσωπος του στρατού.

Ο Βλάντισλαβ Σελέζνιοφ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν τον έλεγχο των εγκαταστάσεων με τη βοήθεια ελικοπτέρων. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, ένας στρατιώτης που βρισκόταν στο εσωτερικό της βάσης επιβεβαίωσε το γεγονός.

Μετά την επεισοδιακή κατάληψη της βάσης του Μπελμπέκ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η ρωσική σημαία "κυματίζει σε 189 στρατιωτικές μονάδες των ουκρανικών δυνάμεων στην Κριμαία".

Η κατάληψη του Μπελμπέκ, που έγινε το Σάββατο, ήταν η πιο επεισοδιακή που έχει καταγραφεί, με ανταποκριτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters να μιλά για τεθωρακισμένα που "άνοιξαν" διόδο ρίχνοντας τοίχο στο κτιριακό συγκρότημα, μαζί με πυρά και χειροβομβίδες.

Με την εξαίρεση του τουλάχιστον ενός θανάτου αξιωματικού στη Συμφερόπολη δύο ημέρες μετά το δημοψήφισμα, οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν ουσιαστικά αναίμακτα τον έλεγχο των στρατιωτικών μονάδων στην Κριμαία.

Μέσα στο κλίμα έντασης, αίσθηση προκαλεί ρεπορτάζ που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση από την ανατολική Ουκρανία προβάλλοντας τη δράση ανταρτών που δηλώνουν αποφασισμένοι να πολεμήσουν την κυβέρνηση του Κιέβου.

"Δηλώνουμε οτι οποιεσδήποτε ενέργειες, συλλήψεις, απειλές εναντίον του Νότου και της Ανατολής (της Ουκρανίας), θα αντιμετωπίζονται ως κήρυξη πολέμου", φέρονται να λένε.

Εμφανώς πεπειραμένοι οι μαχητές, που μιλούν από κρησφύγετο κάπου στο Λουγκάνσκ, προειδοποιούν ότι θα αποκρούσουν κάθε απόπειρα της κυβέρνησης του Κιέβου, που δεν αποδέχονται, να επιβληθεί στα νοτιοανατολικά.

Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις των δυτικών σε βάρος της Ρωσίας συνεχίζονται μέσω του ΝΑΤΟ.

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής, πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, ανέφερε σε ομιλία του σε συνέδριο στις Βρυξέλλες ότι "η Ρωσία συμπεριφέρεται όλο και περισσότερο ως αντίπαλος, παρά ως εταίρος".

"Οι ρωσικές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα στα ανατολικά είναι πολύ, πολύ μεγάλες και πολύ, πολύ έτοιμες", είπε ο Μπρίντλοβ και συνέχισε: "Υπάρχει απολύτως επαρκής δύναμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας για να μπει στην Υπερδνειστερία εάν ληφθεί τέτοια απόφαση, και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό".