Στην Κριμαία το ρολόι σήμανε… Μόσχα

Ώρα Μόσχας θα έχει από τις 30 Μαρτίου η κριμαϊκή χερσόνησος. Σύμφωνα με πληροφορίες από ιστοσελίδες και πρακτορεία οικονομικών ειδήσεων, η κριμαϊκή Βουλή αποφάσισε να συντονιστεί και... ωρολογιακά με τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του χθεσινού δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια και το συντριπτικό "ναι" (96,6%), η κριμαϊκή Βουλή κατέθεσε και επίσημα αίτημα προς τη Ρωσία για ένωση. Το κοινοβούλιο της Κριμαίας κήρυξε σήμερα την ανεξαρτησία της χερσονήσου της ανατολικής Ουκρανίας από την ουκρανική επικράτεια.

Και οι 85 βουλευτές ενέκριναν ομόφωνα τις αποφάσεις αυτές. Το κοινοβούλιο κήρυξε την εθνικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ουκρανικού κράτους επί του εδάφους της Κριμαίας.

Επίσης, η κριμαϊκή Βουλή διέταξε την αποχώρηση όλων των ουκρανικών στρατευμάτων από την χερσόνησο. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας δήλωσε ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες που εδρεύουν στην περιοχή θα διαλυθούν παρότι τα μέλη τους θα μπορέσουν να παραμείνουν στην κριμαϊκή χερσόνησο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.

"Ομάδα επαφής" με το Κίεβο προτείνει η Μόσχα

Σε απάντηση σχετικών εκκλήσεων από τη Δύση, η Μόσχα πρότεινε τη συγκρότηση διεθνούς "ομάδας επαφής", που θα αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, ασκώντας πίεση στο Κίεβο για να αναγνωρίσει το δημοψήφισμα. Ωστόσο οι όροι δεν αναμένεται να γίνουν δεκτοί από τη Δύση, Επίσης, η ομάδα θα καλέσει το Κίεβο να εφαρμόσει κάποια άρθρα της ειρηνευτικής συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ του Γιανουκόβιτς και των ητετών της τότε αντιπολίτευσης, η οποία προέβλεπε--μεταξύ άλλων-- τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τη διερεύνηση των θανάτων των διαδηλωτών στο Κίεβο.

Η "ομάδα επαφής" θα καλέσει ακόμη την Ουκρανία να υιοθετήσει ένα νέο σύνταγμα παραχωρώντας ευρείες εξουσίες στις περιφέρειες της χώρας, ενώ θα ζητήσει από το Κίεβο να τηρήσει στρατιωτική και πολιτική ουδετερότητα. (τελευταία ενημέρωση 13.22)

Αναπτύσσει μονάδες εφέδρων η Ουκρανία

Η ουκρανική Βουλή, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενέκρινε το προεδρικό διάταγμα για επιστράτευση εφέδρων. Περίπου 40.000 έφεδροι θα κληθούν να μπουν σε θέση μάχης.

20.000 έφεδροι θα αναπτυχθούν σε μονάδες στην ουκρανική επικράτεια ενώ οι υπόλοιποι θα ενσωματωθούν στη νεοσυσταθείσα Εθνική Φρουρά.

Άστον: Η Ε.Ε. πρέπει να απαντήσει στο παράνομο δημοψήφισμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει στο παράνομο "αποκαλούμενο δημοψήφισμα" στην Κριμαία, δήλωσε η Κάθριν Άστον, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες όπου συναντώνται σήμερα εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και όπου, σύμφωνα με δήλωση του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ θα συμφωνήσουν στο πάγωμα των οικονομικών πόρων Ρώσων αξιωματούχων και στην επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών εις βάρος τους.

Το δημοψήφισμα είναι "παράνομο σύμφωνα με το ουκρανικό σύνταγμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο", δήλωσε η Άστον και πρόσθεσε: "Δεν μπορεί να μένεις αμέτοχος και να επιτρέπεις να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση".

"Καλώ τη Ρωσία για μία ακόμη φορά να συναντηθεί με τους Ουκρανούς ηγέτες και να ξεκινήσει μαζί τους διάλογο, να κινηθεί παρακαλώ το συντομότερο δυνατόν προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης", είπε η Άστον.