Το Κίεβο διέλυσε το κοινοβούλιο της Κριμαίας

Λίγες μόνο ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στα περισσότερα από 1000 εκλογικά τμήματα της Κριμαίας για το αυριανό κρίσιμο δημοψήφισμα -το οποίο θα επικυρώσει την απόσχιση από την Ουκρανία και την προσάρτηση στη Ρωσία- η επίσημη βουλή του Κιέβου αποφάσισε σήμερα την διάλυση του περιφερειακού κοινοβουλίου στη Συμφερόπολη. 

Η μεταβατική κυβέρνηση του Γιάτσενιουκ είχε προειδοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα τις τοπικές αρχές να ακυρώσουν το δημοψήφισμα αλλιώς θα διαλύσει το ημιαυτόνομο νομοθετικό σώμα της Χερσονήσου. 

 Την ίδια ώρα, τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αυνεδριάσαν εκτάκτως το απόγευμα, προκειμένου να ψηφίσουν επί ενός σχεδίου απόφασης των χωρών της Δύσης, με το οποίο καταδικάζεται το δημοψήφισμα. Ωστόσο, η Μόσχα μπλόκαρε την καταδίκη του δημοψηφίσματος, καθώς πρόβαλε βέτο στη σημερινή ψηφοφορία, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο.

Εν τω μεταξύ, στην πρωτεύουσα Συμφερόπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κριμαίας, οι φιλορωσικές αρχές κάνουν τις τελευταίες ετοιμασίες.

Η Συμφερόπολη βρίσκεται σε στρατιωτικό "κλοιό ασφαλείας", από ρωσικά στρατεύματα και φιλορώσους πολιτοφύλακες, οι οποίοι "θα διασφαλίσουν την ειρηνική και ασφαλή διεξαγωγή του αυριανού δημοψηφίσματος", σύμφωνα με τις αρχές.  

"Έχουμε περισσότερα από 10.000 άτομα στις δυνάμεις αυτο-άμυνας και περισσότερα από 5.000 στις διαφορετικές μονάδες του Υπουργείου Εσωτερικών και των υπηρεσιών ασφαλείας της Δημοκρατίας της Κριμαίας" είπε ο φιλορώσος πρωθυπουργός της χερσονήσου, Σεργκέι Αξιόνοφ.   

Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα γίνουν γνωστά "λίγο μετά" το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ενώ, τα οριστικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, που ξεκινά στις 08:00 το πρωί της Κυριακής, θα ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας.

Η σημερινή απόφαση του Κιέβου να διαλύσει νομικά το κοινοβούλιο της Κριμαίας,  αναμένεται να πυροδοτήσει νέα έκρηξη βίας, τόσο στη χερσόνησο όσο και στις φιλορωσικές πόλεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσίας.  

Τα ξημερώματα του Σαββάτου δύο άνθρωποι, ένας φιλορώσος ακτιβιστής και ένας διερχόμενος, σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ριζοσπαστών εθνικιστών και φιλορώσων ακτιβιστών.

Λίγες ώρες νωρίτερα το τοπικό φιλορωσικό κίνημα είχε ανακοινώσει την διεξαγωγή "άτυπου" δημοψηφίσματος την Κυριακή και στο Χάρκοβο- παράλληλα με αυτό στην Κριμαία- και έχει καλέσει σήμερα σε διαδηλώσεις υπέρ της απόσχισης σε πολλές πόλεις.

Το κριμαϊκό δημοψήφισμα της Κυριακής- το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το Κίεβο, την ΕΕ και τις ΗΠΑ ως παράνομο, έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.