Ουκρανία: Αυτονομήθηκε η Κριμαία – Αναγνωρίζει μόνο τον ρωσικό στρατό

Η Συμφερόπολη είναι εδώ και μια εβδομάδα μια ρωσική πόλη. Σε κανένα από τα κρατικά και κυβερνητικά κτίρια δεν κυματίζει η Ουκρανική σημαία και όλη μέρα, φιλορώσοι διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους κρατώντας ρωσικές σημαίες και τραγουδώντας συνθήματα υπέρ της μαμας-Ρωσίας.

Σε όλη την Κριμαϊκή Χερσόνησο είναι αισθητή η παρουσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που έχουν αποκλείσει τόσο τις ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις αλλά και όλους τους δρόμους που οδηγούν στην Κριμαία από την υπόλοιπη χώρα.

Επιβεβαιώνοντας το φιλορωσικό αίσθημα της πλειοψηφίας των κατοίκων της Κριμαίας - και ενώ η ουκρανική κυβέρνηση και η Δύση κατήγγειλαν το δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία και επέβαλλαν κυρώσεις - οι βουλευτές της χερσονήσου έκοψαν απόψε όλους τους δεσμούς της περιοχής με την Ουκρανία και αποφάσισιαν την ίδρυση αυτόνομου στρατού που θα υποστηρίζεται από τη Ρωσία.

Στη διάρκεια μιας κεκλεισμένης των θυρών συνεδρίασης του τοπικού κοινοβουλίου στη Συμφερόπολη, αποφασίστηκε ότι το διάταγμα -βάσει του οποίου η χερσόνησος είναι μέρος της Ρωσίας ισχύει ήδη - και τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή θα αντιμετωπίζονται ως κατακτητές και θα πρέπει είτε να παραδοθούν είτε να φύγουν.

"Οι μοναδικές νόμιμες ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή της Κριμαίας είναι οι ρωσικές", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας , Ρουστάμ Τερμιγκάλιεφ.

Επίσης, ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι η Αυτόνομη Δημοκρατία θα δημιουργήσει τον δικό της στρατό και διόρισε τον εαυτό του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την απόφαση του κοινοβουλίου, στο εξής, οι ένοπλες δυνάμεις οποιασδήποτε τρίτης χώρας είναι κατακτητές. Γιαυτό, οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να επιλέξουν να παραδώσουν τα όπλα τους θα εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, θα δεχθούν την ρωσική υπηκοότητα και να συνταχθούν με τον ρωσικό στρατό.

"Αν δεν συμφωνήσουν, είμαστε έτοιμοι να τους προσφέρουμε ασφαλές πέρασμα από το έδαφος της Κριμαίας στην πατρίδα τους την Ουκρανία", υπογράμμισε ο Τερμιγκάλιεφ. 

Οι βουλευτές αποφάσισαν ακόμα ότι όλα τα τοπικά υπουργεία και υπηρεσίες δεν θα λογοδοτούν στο Κίεβο, αλλά μόνο στις τοπικές αρχές. Επίσης, το κοινοβουλίου μπορεί στο εξής διορίζει και να αποπέμπει τοπικούς αξιωματούχους, κάτι που μέχρι τώρα έκανε κατά κύριο λόγο η ουκρανική κυβέρνηση στο Κίεβο.

Επιπλέον η Κριμαία θα μπορούσε να υιοθετήσει το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα και να "εθνικοποιήσει" την κρατική περιουσία στο πλαίσιο των σχεδίων της να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, σημείωσε ο ίδιος.

Τέλος, όλες οι ουκρανικές κρατικές εταιρείες θα εθνικοποιηθούν και θα γίνουν ιδιοκτησία της Κριμαίας.