Τζόν Κέρι : Θα σταθούμε στο πλευρό του ουκρανικού λαού

Σήμερα το απόγευμα έφτασε στο Κίεβο για μια συμβολική επίσκεψη λίγων ωρών ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, για να δηλώσει την υποστήριξη -ηθική και οικονομική- των Ηνωμένων Πολιτειών στην νέα κυβέρνηση και στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό.   

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, ο Τζον Κέρι καταδίκασε για άλλη μία φορά την "επιθετική ενέργεια" της Ρωσίας στην Ουκρανία και δήλωσε ότι η Μόσχα έψαχνε ένα πρόσχημα για να εισβάλει στη χώρα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του ουκρανικού λαού που προσπαθεί να ξαναχτίσει το "σταθερό" κράτος τους και κάλεσε το Ρώσο πρόεδρο να κάνει ένα βήμα πίσω και να καταλάβει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "δεν ψάχνουν για μια μεγάλη σύγκρουση".

Αφού συναντήθηκε με τον Αρσένι Γιάτσενιουκ, τον μεταβατικό πρωθυπουργό και τους άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Κέρρυ επισκέφτηκε την πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο μνημείο για τα σχεδόν 80 θύματα, που έχασαν τη ζωή τους στις οδομαχίες της 19ης και 20ης Φεβρουαρίου, γνωστή και ως "ματωμένη Πέμπτη". 

 

 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ξεναγήθηκε στα οδοφράγματα γύρω από την ιστορική και αιματοβαμμένη πλατεία, συνοδευόμενος από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες.

Ο Κέρι συνομίλησε με απλούς ανθρώπους, συγγενείς και φίλους των νεκρών διαδηλωτών ενώ άφησε λουλούδια και άναψε ένα κερί στο μνημείο που έχει στηθεί στην οδό Ινστιτούτσκα. 

 

 

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του κινήματος EuroMaidan, περίπου 100 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από την αστυνομία. Οι περισσότεροι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στις 20 Φεβρουαρίου από πυρά ελεύθερων σκοπευτών στην οδό Ινστιτούτσκα.