Εντολή στα στρατεύματα να γυρίσουν στις βάσεις τους δίνει ο Πούτιν

Εντολή να γυρίσουν στη βάση τους έδωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στα στρατεύματα που συμμετείχαν σε στρατιωτικά γυμνάσια αυτή την εβδομάδα, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τα στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία η Μόσχα αρνείται ότι συνδέονται με τα γεγονότα στην Ουκρανία, υπήρξαν επιτυχημένα.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν στη δυτική Ρωσία, μία περιοχή η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και την τελευταία μέρα παρακολούθησε τις ασκήσεις ο ίδιος ο Πούτιν.

Πάντως, ο Γιούρι Σεργκιέγιεφ πρέσβης της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει, από την περασμένη εβδομάδα, περίπου 16.000 στρατιώτες στην Κριμαία.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει πολεμική σύρραξη, η Ρωσία έχει κηρύξει τον... ψυχολογικό πόλεμο τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Δύση δευτερευόντως.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναστέλλουν όλες τις στρατιωτικές συνεργασίες με τη Ρωσία συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων, των ανταλλαγών επισκέψεων στα λιμάνια και των συνεδρίων στρατιωτικού σχεδιασμού, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο τη Δευτέρα στο πλαίσιο της αντίδρασης της Ουάσιγκτον στην στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Κριμαία.

"Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι στην Κριμαία να επιστρέψουν στις βάσεις τους, όπως απαιτείται στο πλαίσιο των συμφωνιών που διέπουν τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι. Νωρίτερα, μετά από σύσκεψη στο Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε με τους συμβούλους του τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να "απομονώσουν περαιτέρω" τη Ρωσία ως αντίποινα για τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατήγγειλε "την επίθεση" των Ρώσων με θύμα την χώρα του και επανέλαβε ότι η Κριμαία παραμένει ουκρανικό έδαφος, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild και δημοσιεύεται στο φύλλο της το οποίο κυκλοφορεί σήμερα Τρίτη.

"Οι Ρώσοι γείτονές μας έχουν διαπράξει μια αδικαιολόγητη επίθεση στο εθνικό μας έδαφος, χωρίς κανένα λόγο, (όμως) η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας ήταν, είναι και παραμένει ουκρανικό έδαφος", δήλωσε ο Γιατσενιούκ στην εφημερίδα με τους περισσότερους αναγνώστες στην Ευρώπη.