Οι… βενιαμίν και οι μαθουσάλες ηγέτες της Ευρώπης

Ο Ματέο Ρέντσι θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, ο επόμενος πρωθυπουργός, και μάλιστα θα είναι ο νεώτερος σε ηλικία πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας. Και όχι μόνο αυτό: Θα γίνει ο νεώτερος σε ηλικία ηγέτης κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης  την τρέχουσα περίοδο.

Με αφορμή τη διαφαινόμενη ανάληψη της ιταλικής πρωθυπουργίας από τον 39χρονο Ματέο Ρέντσι, η ιστοσελίδα electionista συγκέντρωσε σε μία λίστα τους σημερινούς ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατατάσσοντάς τους με βάση την ηλικία, από τον νεώτερο στον γηραιότερο.

Βάσει των στοιχείων, ο Ρέντσι είναι όντως ο νεώτερος ηγέτης, και τον ακολουθούν δύο 40χρονοι: Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέρ Μπετέλ, και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ. 42 χρονών είναι οι ηγέτες της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν, και της Τσεχίας, Μπόχουσλαβ Σομπότκα, ενώ 43 η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Αλένκα Μπράτουσεκ.

Αντίθετα, στο άλλο άκρο βρίσκεται ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, που είναι μακράν ο γηραιότερος ηγέτης κράτους της ΕΕ, καθώς είναι 67 ετών, ενώ 62 ετών είναι πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες: Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, η πρωθυπουργός της Λετονίας, Λαϊμντότα Στραουγιούμα, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Έλιο Ντι Ρούπο.

Κάπου ενδιάμεσα στη λίστα βρίσκουμε τους συνομήλικους Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ (αμφότεροι είναι 59 ετών), ενώ αρκετά νεώτερος είναι ο Βρετανός Ντέιβιντ Κάμερον, που είναι... μόλις 47.

Δείτε τη λίστα: