Υπάρχει νερό στον Άρη και μάλιστα πολύ!

Στην επιστήμη μια είναι η μόνη αρχή που δεν μπορεί να ανατραπεί ποτέ: ποτέ μη λες ποτέ!

Τι και αν οι αστρονόμοι έσπευσαν να πουν ότι δεν υπάρχει νερό στον Άρη, τα ευρήματα του διαστημικού ρόβερ Curiosity τους διέψευσαν. Το ρόβερ της NASA ανίχνευσε σε δείγμα αρειανής σκόνης πολύ μεγάλες ποσότητες υδρατμών. Ήταν το πιο άφθονο στοιχείο στο έδαφος που ανέλυσε το Curiosity. Αυτό σημαίνει ότι ο Άρης μόνο άνυδρος δεν είναι. Έχει νερό και μάλιστα πολύ απλώς δεν βρίσκεται ελεύθερο αλλά χημικά δεσμευμένο στα μικροσκοπικά σωματίδια του εδάφους. Τρεχούμενο νερό στον Άρη μπορεί να μην υπάρχει πια αλλά πριν από δισεκατομμύρια χρόνια υπήρχε σε αφθονία. Σήμερα τα μόνα άμεσα αποθέματα νερού έχουν βρεθεί σε μορφή πάγου στους πόλους του πλανήτη.

Οι επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, ανέφεραν ότι το κοκκινωπό έδαφος του πλανήτη περιέχει νερό σε ποσότητα περίπου 2% (με βάση το βάρος), κάτι που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι μελλοντικοί αστροναύτες. Αν κανείς υπερθερμάνει ένα κυβικό πόδι αρειανού εδάφους, θα πάρει περίπου δύο μπουκάλια νερό. Και μάλιστα, όπως λένε οι επιστήμονες, είναι θετικό ότι, όπου και να πάει κανείς στον Άρη, το έδαφός του φαίνεται να περιέχει εξίσου νερό.

Τα όργανα του ρόβερ επίσης εντόπισαν στο έδαφος άλλα στοιχεία, όπως αρκετό διοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, οξυγόνο και χλώριο, που πιστεύεται ότι αποτελούν κυρίως προϊόντα διάσπασης υπερχλωρικών ενώσεων, οι οποίες αποτελούν περίπου το 0,5% του αρειανού εδάφους. Αυτό, κατά τους ερευνητές, αντίθετα με το νερό, αποτελεί κακό νέο για τους μελλοντικούς αστροναύτες, επειδή οι υπερχλωρικές ενώσεις μπορεί να αποβούν τοξικές, καθώς διαταράσσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ιδίως αν οι άνθρωποι εισπνεύσουν μεγάλες ποσόσητες της πολύ λεπτής σκόνης του Κόκκινου Πλανήτη.