Η Σκοτεινή Τριάδα: Κάτι δεν πάει καλά με τους… νυχτερινούς τύπους

Φοβάστε το σκοτάδι; Ή μήπως το λατρεύετε;

Είστε πρωινοί ή βραδινοί τύποι;

Όχι, οι ώρες που κοιμάστε και οι ώρες που είστε περισσότερο σε εγρήγορση και πιο αποδοτικοί δεν σας υποδεικνύουν απλά τι δουλειά πρέπει να επιλέξετε... Μπορεί να δείχνουν αν σας έχει "καταλάβει" η Σκοτεινή Τριάδα.

Όχι δεν μιλούμε για την υπόθεση κάποιου θρίλερ. Η Σκοτεινή Τριάδα είναι ένα σύνδρομο, αναγνωρισμένο από την επιστήμη που συνδέεται με την ψυχασθένεια. Εμφανίζεται σε όλες τις φυλές του κόσμου και ανεξαρτήτως ηλικίας του ατόμου.

Πολλαπλές επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που προτιμούν τις νυχτερινές ώρες, τα λεγόμενα "νυχτοπούλια" εμφανίζουν και τα "τρία πόδια" (όπως τα αποκαλούν) του συνδρόμου της Σκοτεινής Τριάδας: ψυχοπάθεια, ναρκισσισμό και χειριστική προσωπικότητα.

Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια εξελικτική διαδικασία: οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο έμαθαν να προτιμούν τις νυχτερινές ώρες που υπάρχουν λιγότερα... ξύπνια μάτια να τους παρακολουθούν.

Η προσωπικότητα και οι κύκλοι του ύπνου

Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι συνδέουν τα patterns που ακολουθεί ο ύπνος κάθε ατόμου, οι λεγόμενοι χρονότυποι, με την προσωπικότητα τους. Καθορίζονται γενετικά και επηρεάζουν διάφορα χαρακτηριστικά μας.

Οι πρωινοί τύποι είναι πιο ηγετικές προσωπικότητες και δείχνουν μεγαλύτερη ευελιξία στις αλλαγές αλλά ενδιαφέρονται πολύ και για το κοινό καλό.

Αντίθετα, τα... νυχτοπούλια, είναι τύποι πιο εξωστρεφείς, ιδιαίτερα γοητευτικοί αλλά συχνά ψεύτες, ενώ είναι σαφώς πιο ατομικιστές και λιγότερο easy-going. Οι άρρενες εκπρόσωποι έχουν μεγαλύτερες ερωτικές επιτυχίες

Κλέφτες, αστυνόμοι, λιοντάρια και σκορπιοί

Ουσιαστικά, λένε οι ειδικοί, οι νυχτερινοί τύποι είναι οι... κλέφτες που θέλουν να δρουν όταν οι αστυνόμοι που απειλούν να τους πιάσουν, κοιμούνται.

Έρευνα σε 263 εθελοντές έδειξε ότι οι άνθρωποι που ήταν νυχτερινοί τύποι απαντούσαν θετικά σε 3 ερωτήσεις- προτάσεις:

  • Έχω ένα φυσικό ταλέντο να επηρεάζω τους ανθρώπους (σημάδι ναρκισσισμού, σύμφωνα με τους ειδικούς)
  • Θα μπορούσα να ξεγελάσω έναν ανιχνευτή ψεύδους (ντριν-ντριν... ένδειξη ψυχοπάθειας)
  • Δεν μπορείς να προχωρήσεις αν δεν κόψεις πράγματα εδώ κι εκεί και δεν πετάξεις βάρη (ωπ, μακιαβελισμός, λένε οι ειδικοί).

Η έρευνα κλείνει με το εξής συμπέρασμα: "εκείνοι που έχουν τη Σκοτεινή Τριάδα, όπως πολλοί άλλοι θηρευτές (λιοντάρια, αφρικανικά αγριόσκυλα, σκορπιοί) είναι πλάσματα της νύκτας.

Πηγές: BI, Journal Personality and Individual Differences, University of Western Sydney