Μα ούτε έναν καφέ δεν μπορεί να πιει κανείς στο διάστημα;

Είστε αστροναύτης και βρίσκεστε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μετά από αρκετές ώρες κουραστικής εργασίας, φτάνει η ώρα της ξεκούρασης. Τι πιο φυσιολογικό από το να πιείτε ένα καφεδάκι. Ετοιμάζετε λοιπόν τον καφέ σας, κάθεστε να τον πιείτε και…δε μπορείτε.

Ο καφές, ακολουθεί τη συμπεριφορά κάθε άλλου υγρού σε συνθήκες μικροβαρύτητας: παρουσιάζει μη προβλέψιμη, χαοτική συμπεριφορά, καθώς διασπάται σε πολλά μικρά σφαιρίδια που υπερίπτανται τριγύρω σας και τα οποία μόνο κατά τύχη μπορείτε να ελπίζετε πως θα απολαύσετε. Η NASA, ανέθεσε σε μια ομάδα μηχανικών της να δώσει λύση στο πρόβλημα. Η απάντηση βρέθηκε σε μια ιδιότητα που έχουν παρουσιάζουν τα υγρά και σχετίζεται με το τριχοειδές φαινόμενο. Το τριχοειδές φαινόμενο εμφανίζεται όταν βυθίζουμε ένα καλαμάκι σε ένα ποτήρι με νερό: κανονικά, θα έπρεπε η στάθμη μέσα στο καλαμάκι να παραμένει η ίδια με έξω, όμως το νερό μέσα στο καλαμάκι ανεβαίνει ελαφρώς-αυτό ονομάζεται τριχοειδής ροή.

Το φαινόμενο αυτό εξηγείται από τις ελκτικές δυνάμεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μόρια διαφορετικών υλικών-εδώ του καφέ και του ποτηριού που τον περιέχει. Το τριχοειδές φαινόμενο είναι ελάχιστα αντιληπτό στη Γη, λόγω της συντριπτικά ισχυρότερης δύναμης της βαρύτητας που υπερτερεί. Στο διάστημα όμως, το τριχοειδές φαινόμενο λειτουργεί καθοριστικά στον έλεγχο και την κατεύθυνση της συμπεριφοράς των υγρών. Η ομάδα των επιστημόνων, προκειμένου να αυξήσει την "παγίδευση" του υγρού καφέ στο δοχείο, έφτιαξε ένα πλαστικό, εύκαμπτο "ποτήρι" στο οποίο η μία άκρη-η είσοδος-είναι στενότερη από την άλλη. Το υγρό, άπαξ και εισέλθει σε αυτή την κοιλότητα, παραμένει με ασφάλεια, μέχρι να το ρουφήξει ο απεγνωσμένος πλέον για καφεΐνη αστροναύτης. Το μόνο που μπορούμε να ελπίσουμε, είναι να μη χρησιμοποιηθεί αυτή η εφεύρεση για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στο διάστημα.

Κάτι μας λέει πως θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστη…