Ακόμη ένας γαλάζιος πλανήτης στο Σύμπαν στον οποίο βρέχει γυαλιά!

Συχνά αποκαλούμε τη Γη μας "γαλάζιο πλανήτη". Ακριβώς αυτό το γαλάζιο του χρώμα είναι που τον κάνει φιλόξενο για τη ζωή: είναι γαλάζιος γιατί είναι τόσο πλούσιος σε νερό.

Οι αστρονόμοι λοιπόν, με το τηλεσκόπιο Hubble, ανακάλυψαν ακόμη έναν γαλάζιο πλανήτη, έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Αυτός ο πλανήτης έχει χρώμα βαθύ γαλάζιο.

Όμως, εν αντιθέσει προς τη Γη μας, δεν είναι καθόλου μα καθόλου φιλόξενος. Γιατί;

Πρώτον γιατί οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του αγγίζουν τους 1.000- 1.100° Κελσίου. Αυτό συμβαίνει γιατί βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο άστρο του, σε απόσταση μόλις 3,2 εκατ. χλμ. Εκ τούτου το έτος του διαρκεί μόνο 2,2 (γήινες) ημέρες!

Δεύτερον οι άνεμοι που πνέουν στην ατμόσφαιρά του αγγίζουν τις 7.200 χλμ/ ώρα. Να σημειωθεί ότι ένας τυφώνας κατηγορίας 5 - σαν το Σάντι, που σάρωσε τη Νέα Υόρκη τον περασμένο Οκτώβριο - έχει ανέμους ταχύτητας 257 χλμ/ ώρα!

Τρίτον, στον πλανήτη αυτόν (τον HD 189733b όπως ονομάστηκε), βρέχει γυαλιά! Σε αυτή ακριβώς τη βροχή οφείλεται το χρώμα του. Η ατμόσφαιρά του πλανήτη έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε μικρά σωματίδια πυριτίου, τα οποία συμπυκνώνονται σε ένα σύννεφο και δημιουργούν καταιγίδες γυαλιού.

Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2005 από Γάλλους αστρονόμους, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες αξιοποίησαν τα δεδομένα του Hubble για να δουν το χρώμα ενός πλανήτη.