Στο μέγεθος ποντικιού οι προιστορικοί άνθρωποι

Ένα απολίθωμα σε μέγεθος ποντικιού που ανακαλύφθηκε στην  Κίνα το 2004 , φέρνει στο φως  νέες γνώσεις σχετικά με την προέλευση των πρωτευόντων θηλαστικών.

Με ηλικία  55 εκατομμύρια χρόνια, το απολίθωμα αντιπροσωπεύει την αρχαιότερη γνωστή  ομάδα  ζώων, στην οποία περιλαμβάνεται και ο άνθρωπος και ήταν τέλεια συντηρημένο (φωτ).

Ομάδα επιστημόνων από την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, μελέτησαν το απολίθωμα, το οποίο ονομάστηκε Archicebus achilles και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι  οι αρχαιότεροι πρόγονοι του ανθρώπου, οι οποίοι έζησαν στη Γη 55 εκατ. χρόνια πριν την εποχή του Ηωκαίνου, είχαν μέγεθος μικρότερο του αρουραίου και έτρωγαν έντομα!

Κατά τη διάρκεια της μελέτης διαπιστώθηκε ότι το Archicebus achilles, ζύγιζε έως 30 γραμμάρια και είχε μήκος περίπου 7 εκατοστά.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι μετακινούταν με πηδήματα, χρησιμοποιώντας και τα τέσσερα άκρα. Τα μικρά μάτια του ζώου είναι χαρακτηριστικά για πλάσματα που ζουν την ημέρα.

"Από αυτόν τον σχεδόν πλήρη σκελετό, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι πρόγονοί μας ήταν ένα είδος πολύ μικρού ζώου . Ήταν πολύ δραστήριοι, ευκίνητοι, ζούσαν πάνω στα δέντρα και τρέφονταν με έντομα," δήλωσε ο Δρ Xijun Ni από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών του  Πεκίνου.