Μανδύας αορατότητας κρύβει τα γεγονότα από το χρόνο!

Έχουμε ξανακούσει για μανδύες που κάνουν τα πράγματα αόρατα - και όχι μόνον στα παραμύθια. Έχετε όμως ξανακούσει κάτι που να μπορεί να κρύβει τα γεγονότα από το χρόνο ;(!)

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature, μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Purdue της Ιντιάνα, κατάφερε να φτιάξει έναν μανδύα αορατότητας που "καλύπτει" τα γεγονότα. Οι επιστήμονες το κατάφεραν αυτό μανιπουλάροντας την ταχύτητα του φωτός διοχετεύοντας το μέσα από οπτικές ίνες. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά έφτιαξαν μια "τρύπα στο χρόνο"! Όποιο γεγονός λαμβάνει χώρα μέσα σε αυτήν, δεν καταγράφεται στο πέρασμα του χρόνου, σαν ο χρόνος να μην το εντοπίζει!

Η τεράστια και εντυπωσιακή διαφορά του συγκεκριμένου μανδύα είναι ότι δεν κρύβει αντικείμενα στο χώρο αλλά στην - όπως λέγεται- τέταρτη διάσταση, αυτή του χρόνου. Και δεν κρύβει αντικείμενα αλλά συμβάντα!

Οι μανδύες αορατότητας καλύπτουν πράγματα ή γεγονότα από την οπτική επαφή που έχουμε με αυτά. Μπορεί αυτό να επιτευχθεί με παρέμβαση στη συχνότητα του φωτός ή των ηχητικών κυμάτων. Ένα παράδειγμα για την εφαρμογή του δεύτερου, που ήδη υπάρχει, είναι τα αεροπλάνα στελθ (stealth) που δεν εντοπίζονται από τα ραντάρ.

Οι επιστήμονες παρομοιάζουν το σύστημα που δημιούργησαν με ένα ποτάμι. "Σκεφτείτε σε κάποιο σημείο του ποταμού να ασκούμε πίεση στα νερά, κάπου προς τα εμπρός και κάπου προς τα πίσω ώστε να μην υπάρχει νερό και να δημιουργούνται τρύπες σε κάποια σημεία. Σαν να υπάρχει ένα φράγμα και να μπορούμε να το ανοιγοκλείνουμε πολύ γρήγορα ώστε να επηρεάσουμε τη ροή του νερού" εξηγεί ο Andrew Weiner, εκ των συγγραφέων της έρευνας στο BBC.

Οι ειδικοί πάντως επιμένουν ότι ουσιαστικά αυτό που κατάφεραν να ελέγξουν είναι το φως και όχι ο χρόνος. Ο χρόνος είναι άλλωστε που αποκαλείται πανδαμάτωρ, όχι ο άνθρωπος, σωστά;