Το ερωτικό φίλτρο υπάρχει και είναι ενέσιμο!

Μέχρι σήμερα τα ζευγάρωμα αφορούσε κατά κύριο λόγο την επιστήμη της ψυχολογίας. Πλέον όμως, μπαίνει στο παιχνίδι και η γενετική με ένα νέο πείραμα σε τρωκτικά που αποδεικνύει ότι το ζευγάρωμα προκαλεί χημικές αλλαγές σε γονίδια που ευθύνονται για τη μονογαμική συμπεριφορά. Πιο μεγάλο ενδιαφέρον όμως, προκαλεί το γεγονός ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να αναγκάσουν τα ζώα να ερωτευτούν με τη χορήγηση ειδικού φαρμάκου.

Στην έρευνα που διεξήχθη στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα χρησιμοποιήθηκε ένα είδος τρωκτικού (Microtus ochrogaster), γνωστού για τους μακροχρόνιους μονογαμικούς δεσμούς του. Οι λεγόμενοι μίκρωτοι λοιπόν, εμφανίζουν αυξημένους υποδοχείς για τις ορμόνες ωκυτοκίνη και βασοπρεσίνη, οι οποίες θεωρείται ότι ρυθμίζουν τη σύναψη των σχέσεων.

Οι μελετητές λοιπόν, θέλησαν να εντοπίσουν το μηχανισμό που αυξάνει αυτές τις ορμόνες και έτσι, εφάρμοσε το πείραμα σε ζευγάρια μίκρωτων που δεν είχαν ακόμη προλάβει να ζευγαρώσουν. Χορήγησαν μία ένεση κοντά στον επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου (σημείο το οποίο ευθύνεται για την επιβράβευση), η οποία είχε την ιδιότητα να ενεργοποιεί διάφορα χρωμοσώματα.

Το αποτέλεσμα που προέκυψε είναι ότι, όντως, προκαλούνται "επιγενετικές αλλαγές" στο DNA που ενεργοποιούν ή μπλοκάρουν την έκφραση των γονιδίων, χωρίςνα επηρεάζουν τις αλληλουχίες τους. Κατά συνέπεια, οι ειδικοί θεωρούν ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη μελέτη της σεξουαλικής ζωής των ανθρώπων. Βέβαια, η ένεση από μόνη της δεν αρκεί, όπως υποστηρίζει και ο υπεύθυνος για το πείραμα, Δρ. Καμπάζ, ακόμα και στο μονογαμικό τρωκτικό.