Άνδρες και γυναίκες λένε ψέμματα για το σεξ για να ταιριάζουν στο πρότυπο

Επί πολλές δεκαετίες, όχι μόνον το σινεμά και τα μέσα ενημέρωσης αλλά και οι διάφορες έρευνες αποκρυστάλλωσαν πρότυπα και στερεότυπα όσον αφορά στο σεξ και τις διαφορές ανδρών γυναικών που σχετίζονται με αυτό.

Όμως, το 2003 έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Sex Research διαπίστωσε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, έλεγαν πολύ συχνά ψέμματα για τις σεξουαλικές τους συνήθειες και συμπεριφορές προκειμένου να ταιριάζουν στο “καλούπι” που έχει δημιουργηθεί για το κάθε φύλο.

Δέκα χρόνια μετά, ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο (ορισμένοι συμμετείχαν και στην έρευνα του 2003) διαπίστωσαν ότι παρ' ότι πολλά από τα στερεότυπα φαίνονται να υποχωρούν, η συμπεριφορά των δυο φύλων δεν άλλαξε.

Στη νέα έρευνα συμμετείχαν 300 φοιτητές κολεγίου. Οι επιστήμονες ερευνούσαν 124 διαφορετικές συμπεριφορές που άπτονται του φύλου. Άλλες σχετίζονταν με το σεξ και άλλες όχι.

Οι ερευνητές είπαν στους μισούς από τους συμμετέχοντες ότι τους είχαν συνδέσει με ανιχνευτή ψεύδους, κάτι που δεν ίσχυε.

Παρ΄ότι σε συμπεριφορές που δεν σχετίζονταν με το σεξ οι δυο ομάδες έδωσαν περίπου τις ίδιες απαντήσεις (π.χ. σε ερωτήσεις αν φορούν συχνά βρώμικα ρούχα, αν παραλείπουν το ντους, για το βάρος τους κλπ), όταν οι ερωτήσεις αφορούσαν στο σεξ, οι απαντήσεις ήταν διαφορετικές: οι άνδρες δήλωσαν ότι είχαν λιγότερες σεξουαλικές συντρόφους εν σχέση προς αυτούς που δεν ήταν συνδεδεμένοι με τον ψεύτικο ανιχνευτή ψεύδους ενώ αντίστοιχα οι γυναίκες δήλωσαν περισσότερους σε σχέση με τις συμμετέχουσες της άλλης ομάδας.

“Υπάρχει κάτι το μοναδικό με τη σεξουαλικότητα που ωθεί τους ανθρώπους να λένε ψέμματα και να ενδιαφέρονται να ταιριάζουν με τα στερεότυπα για το γένος τους” αναφέρει ο Terri Fisher, μέλος της ερευνητικής ομάδας και στις δυο έρευνες.

“Άνδρες και γυναίκες έδιναν διαφορετικές απαντήσεις για τη σεξουαλική τους συμπεριφορά όταν πίστευαν ότι έπρεπε να πουν την αλήθεια” προσθέτει.