Ο κανόνας του Χ7: Μήπως δεν υπολογίζετε σωστά την ηλικία του σκύλου σας;

- Αχ... τι γλυκό! Πόσο χρονών είναι το σκυλάκι σας;

- Είναι 2!

- Α, δηλαδή σαν 14 ετών άνθρωπος ε;

Ειδικά στους ιδιοκτήτες σκύλων, η παραπάνω στιχομυθία είναι αρκετά οικεία. Όλοι όμως – είτε είχαμε σκύλο, είτε όχι- γνωρίζουμε λίγο – πολύ ότι η ηλικία ενός σκύλου σε ανθρώπινη αντιστοιχία μπορεί να υπολογιστεί αν πολλαπλασιάσουμε τα χρόνια του με το 7. Δηλαδή κάθε ένας χρόνος σκυλίσιας ζωής αντιστοιχεί σε 7 ανθρώπινα.

Πώς εξηγείται λοιπόν το φαινόμενο σκύλων που ξεπερνούν τα 14, 15 ακόμη και τα 18 χρόνια ζωής; Και όχι δεν ήταν μόνο ο μυθικός Άργος, ο σκύλος του Οδυσσέα που έφτασε σε τέτοια ηλικία, το φαινόμενο είναι πιο συχνό από όσο νομίζουμε. Δηλαδή συχνά τα σκυλιά φτάνουν... 15Χ7= 105, 18Χ7= 126 ετών;

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ο “χρυσός κανόνας” του Χ7, δεν ισχύει!

Διαβάστε επίσης: Τα μωρά και τα κουτάβια μας σκλαβώνουν λόγω DNA 

Οι σκύλοι είναι ένα από τα είδη με τα πλέον πολυποίκιλα χαρακτηριστικά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το βάρος τους μπορεί να κυμαίνεται από 3 μέχρι 90 κιλά, τα χρώματα, το μήκος του τριχώματος τους παρουσιάζουν τεράστια ποικιλία. Συνήθως στη φύση, το μέγεθος ενός ζώου είναι σε ευθέως ανάλογη σχέση με το προσδόκιμο ζωής τους: οι ελέφαντες και οι φάλαινες ζουν πολύ περισσότερο από τα ποντίκια ή τα σαλιγκάρια.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει για τα σκυλιά, εξηγεί στο BBC ο Daniel Promislow, καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. Όπως εξηγεί, ειδικά στα σκυλιά, το μέγεθος τους είναι σε ευθέως ανάλογη σχέση με τις πιθανότητες να πάθουν καρκίνο: 1 στα 2 μεγαλόσωμα σκυλιά πεθαίνουν από τη νόσο αυτή, κάτι που δεν ισχύει για τα μικρόσωμα (1 στα 10 πεθαίνει από καρκίνο).

Αντιθέτως, τα πιο μικρόσωμα σκυλιά ενηλικιώνονται ταχύτερα από τα μεγαλύτερα.

Ένα μεγαλόσωμο σκυλί μπορεί να χρειαστεί έως και 2 χρόνια για να αναπτυχθεί πλήρως μυικά και σκελετικά. Ωστόσο, ζει λιγότερο. Τα Bulldogs για παράδειγμα έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής τα 6 έτη μόλις ενώ τα Border Terriers ζουν κατά μέσο όρο 14 χρόνια.

“Αυτό δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο ζώο στον πλανήτη” εξηγεί η Kate Creevy, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.

Και κάτι εντυπωσιακό!

Κανένας δεν γνωρίζει πώς προέκυψε η “χρυσή αναλογία” 7 προς 1! Για πρώτη φορά, αναφορά γίνεται σε αυτόν τον κανόνα σε ένα αγγλόφωνο βιβλίο μαθηματικών του 1960!

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν θέλουμε να έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα για την “ανθρώπινη ηλικία” του σκύλου μας θα πρέπει να ξέρουμε ότι χρειάζεται να πολλαπλασιάσουμε την ηλικία του από 1Χ6 έως και 1Χ13 ανθρώπινα χρόνια ανάλογα με τη ράτσα του!