Βρέθηκαν εξωτικά άτομα με πυρήνα σε σχήμα αχλαδιού

Ένα νέο είδος εξωτικών ατόμων, ο πυρήνας των οποίων έχει σχήμα αχλαδιού και όχι το σύνηθες σφαιρικό ή ελλειπτικό σχήμα, ανακάλυψε διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Η ανακάλυψη, αυτή, παρέχει νέες πληροφορίες στα όσα ήταν μέχρι σήμερα γνωστά για τον κόσμο των ατόμων αλλά ίσως απαντήσει και σε κάποια από τα μεγαλύτερα μυστήρια σχετικά με το Μπιγκ Μπανγκ και τη δημιουργία του κόσμου, όπως: γιατί στο σύμπαν δημιουργήθηκε περισσότερη ύλη από ό,τι αντιύλη;

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες πως οι πυρήνες μπορούν να πάρουν διάφορα σχήματα, πέρα από απλές σφαίρες, όπως π.χ. σαν μια μπάλα του ράγκμπι, όμως σε όλα αυτά τα εναλλακτικά σχήματα διατηρείται μια συμμετρία πέριξ ενός άξονα.

Θεωρητικά, είχε προβλεφθεί η ύπαρξη και μη συμμετρικών πυρήνων σε σχήμα αχλαδιού, μπανάνας ή και πυραμίδας, όμως έως τώρα δεν είχαν στην πράξη ανακαλυφθεί στοιχεία που να ενισχύουν αυτήν τη θεωρία.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν περαιτέρω συγκρούσεις σωματιδίων, όταν το CERN λειτουργήσει ξανά το 2015, με στόχο να βρουν κι άλλους πυρήνες με σχήμα αχλαδιού.