Βρέθηκε ένα μικροσκοπικό εργοστάσιο παραγωγής… άστρων

Έχει μέγεθος μόλις το 1 εκατοστό του δικού μας γαλαξία - που σημειωτέον δεν είναι και από τους μεγαλύτερους που υπάρχουν- αλλά παράγει άστρα κυριολεκτικά με ρυθμό πολυβόλου. Οι αστρονόμοι κάνουν λόγο για ένα πραγματικό εργοστάσιο παραγωγής άστρων: γεννά κάθε χρόνο 3.000 άστρα σαν τον Ήλιο μας.

Όμως, το παράδοξο -το οποίο απειλεί να ανατρέψει την κυρίαρχη σήμερα θεωρία δημιουργίας των γαλαξιών- είναι ότι ο εν λόγω γαλαξίας, με την ονομασία HFLS 3, που είναι 2.000 φορές πιο λαμπρός από τον δικό μας, ήταν κιόλας τόσο παραγωγικός πριν από περίπου 12,8 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή μόλις 880 εκατ. χρόνια μετά τη δημιουργία του σύμπαντος με το Μπιγκ Μπανγκ. Ένας τέτοιος γαλαξίας - νήπιο δύσκολα θα μπορούσε να έχει ωριμάσει σε σημείο που να δημιουργεί τόσα άστρα με αυτό το ρυθμό.

"Μία από τις μεγάλες εκπλήξεις είναι το πόσο εξελιγμένος είναι αυτός ο γαλαξίας", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Ντομινίκ Ρίτσερς. Με βάση την κυρίαρχη θεωρία για το σχηματισμό των γαλαξιών, τέτοιοι υπέρ - γόνιμοι γαλαξίες δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τόσο νωρίς μετά το Μπιγκ Μπανγκ. Οι πρώιμοι γαλαξίες υποτίθεται πως πρέπει να ήσαν σχετικά μικροί και πολύ λιγότερο αποτελεσματικοί στη δημιουργία άστρων, ενώ οι μεγαλύτεροι και πιο δημιουργικοί γαλαξίες -θεωρητικά τουλάχιστον- θα πρέπει να σχηματίστηκαν αρκετά αργότερα.