Η πρώτη κλίμακα μέτρησης επιπτώσεων τσουνάμι από… ελληνικό χέρι

Για πρώτη φορά παγκοσμίως επιστήμονες δημιουργούν μια κλίμακα που μετρά την ένταση των επιπτώσεων των τσουνάμι. Μάλιστα, η κλίμακα αυτή φέρει ελληνική υπογραφή αφού τη δημιούργησαν Έλληνες επιστήμονες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κλίμακα εκτίμησης εντάσεων “Integrated Tsunami Intensity Scale 2012” (ITIS2012) είναι δωδεκαβάθμια, συμβατή με τις δωδεκαβάθμιες κλίμακες που προσδιορίζουν την ένταση των σεισμών και εφαρμόσιμη τόσο σε ιστορικά γεγονότα, όσο και σε σύγχρονα τσουνάμι.

“Οι μέχρι σήμερα γνωστές κλίμακες αποτύπωναν μόνο τις βλάβες από ένα σεισμό στην επιφάνεια μιας περιοχής. Ωστόσο, δεν υπήρχε αντίστοιχη κλίμακα για τις βλάβες από τα τσουνάμι, καθώς πριν από το 2004 και το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό είχε να συμβεί τσουνάμι για 40 χρόνια”, εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Ευθύμης Λέκκας.

Για τη δημιουργία της κλίμακας συνυπολογίστηκαν έξι κριτήρια: τα φυσικά χαρακτηριστικά του φαινομένου (ύψος κύματος, διείσδυση κύματος στην ξηρά, κλπ), τις επιπτώσεις στο ανθρώπινο περιβάλλον (αντίληψη του φαινομένου, αντίδραση, αριθμό θυμάτων), τις επιπτώσεις σε κινούμενα αντικείμενα (μικρές βάρκες, σκάφη, βαριά αντικείμενα, σιδηρόδρομο, αυτοκίνητα κλπ), τις επιπτώσεις σε έργα υποδομής (λιμενικές εγκαταστάσεις, αντιδιαβρωτικά έργα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κ.α.), τις επιπτώσεις στο γεωπεριβάλλον (μορφολογικές αλλοιώσεις, διάβρωση, μεταφορά και απόθεση συντριμμιών, ανύψωση και καταβύθιση φλοιού) και τις επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον (σε παντός είδους κατασκευές και κτίρια).

Σύμφωνα με την κλίμακα, οι περιοχές όπου τα τσουνάμι είναι μη αισθητά στον άνθρωπο και δεν γίνονται καταστροφές εντάσσονται στην πρώτη βαθμίδα, ενώ οι περιπτώσεις της ολοκληρωτικά συντριπτικής καταστροφής ιεραρχούνται ως η ύψιστη βαθμίδα. Στη δωδέκατη βαθμίδα εντάσσονται τα τσουνάμι στην Ιαπωνία και τον Ινδικό Ωκεανό.

Η κλίμακα ITIS2012 έγινε αποδεκτή από τη Σεισμολογική Εταιρεία της Αμερικής και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό της Bulletin of the Seismological Society of America.