Αθλητές και διευθυντές αποδίδουν καλύτερα όταν σκέφτονται το θάνατο!

Στην ουσία πρόκειται για την εφαρμογή της λεγόμενης "Θεωρίας Διαχείρισης του Τρόμου"

Αν ένας αθλητής θέλει να έχει καλύτερη απόδοση, μπορεί να καταφύγει σε κάτι κάπως ασυνήθιστο: να κάνει σκέψεις σχετικά με τον θάνατό του. Αυτό δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία βρήκε ότι οι παίκτες του μπάσκετ παίζουν καλύτερα, αν πριν μπουν στο γήπεδο, το έχουν ρίξει στις...μακάβριες σκέψεις. 

   Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Γιούρι Λίφσιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αθλητικής ψυχολογίας "Journal of Sport and Exercise Psychology", δήλωσαν ότι ανάλογο «κόλπο» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ισχυρό τονωτικό της αποδοτικότητας όχι μόνο σε άλλα σπορ (π.χ. στο ποδόσφαιρο), αλλά επίσης σε άλλους τομείς πέρα από τον αθλητισμό, όπως στο μάνατζμεντ και σε διάφορα επαγγέλματα. 

   Στην ουσία πρόκειται για την εφαρμογή της λεγόμενης «Θεωρίας Διαχείρισης του Τρόμου», σύμφωνα με την οποία ένας άνθρωπος, όταν συνειδητοποιεί τη θνητότητά του, αποκτά αυξημένα κίνητρα για να πετύχει κάτι σπουδαίο όσο ζει. 

   «Ο καθένας έχει κάτι δικό του στο οποίο θέλει να επενδύσει, το οποίο θα είναι η κληρονομιά που θα αφήσει και η συμβολική αθανασία του. Το υποσυνείδητο προσπαθεί να βρει τρόπους για να νικήσει το θάνατο και η λύση είναι η αυτο-εκτίμηση», δήλωσε ο Λίφσιν.

   Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με μπασκετμπολίστες, ορισμένοι από τους οποίους κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τον θάνατο (με ερωτήματα του τύπου «περιγράψτε τα συναισθήματα που σας προκαλεί η ιδέα του θανάτου σας»). Όσοι έκαναν κάτι τέτοιο, είχαν βελτίωση 40% στην προσωπική απόδοσή τους στον αγώνα που ακολούθησε, βάζοντας περισσότερα καλάθια.

         Κάτι ανάλογο συνέβη, όταν ένας ερευνητής φόρεσε ένα μπλουζάκι με νεκροκεφαλή πάνω του. Οι μισοί μπασκετμπολίστες που έπαιξαν μαζί με τον ερευνητή, είχαν κατά μέσο όρο 30% καλύτερη απόδοση, σε σχέση με όσους δεν τον είχαν συμπαίκτη και άρα δεν είχαν εκτεθεί στο σύμβολο του θανάτου.

         Με άλλα λόγια, μπορεί κανείς να κρύψει σε ένα ντουλάπι στα αποδυτήρια ή στο γραφείο του ένα σκελετό και κρυφά να τον κοιτάζει πού και πού για να εμπνέεται!