Το έδαφος μετακινήθηκε σχεδόν ένα μέτρο από το σεισμό στην Ιταλία!

Άλλαξε μορφή ο χάρτης...

Άλλαξε μορφή ο χάρτης μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Κεντρική Ιταλία την Κυριακή. Όπως ανακοίνωσε το Εθνικού Συμβούλιο Ερευνών (CNR), σε κάποιες περιοχές, εξαιτίας του σεισμού, το έδαφος μετακινήθηκε έως και 70 εκατοστά προς τα πάνω ή προς τα κάτω!

Η σεισμική δόνηση είχε ένταση 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Μελετώντας δορυφορικές φωτογραφίες από τις περιοχές που έπληξε ο Εγκέλαδος, οι επιστήμονες του CNR και του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) ανακάλυψαν πως η παραμόρφωση του γήινου φλοιού σ' αυτή την ορεινή περιοχή εκτείνεται σε 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η μετατόπιση του εδάφους που φθάνει κατά τόπους έως και 70 εκατοστά έχει σημειωθεί στην περιφέρεια του Καστελούτσο, κοντά στη Νόρτσια, σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση του CNR.

Μια τέτοια μετατόπιση είναι «μάλλον πέραν του συνηθισμένου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του CNR Μάρκο Φερατσόλι. Ο σεισμός που έπληξε την Ιταλία στις 24 Αυγούστου, είχε μετακινήσει το φλοιό κατά 18 εκατοστά.

Φωτογραφίες από ελικόπτερο της πυροσβεστικής δείχνουν πως το βουνό έχει σπάσει σε περιοχές γύρω από τη Νόρτσια.

Από την Κυριακή, ο σεισμός αυτός, ο οποίος δεν προκάλεσε θύματα, έχει ακολουθηθεί από περίπου 1.100 μετασεισμούς, μεταξύ των οποίων 240 δονήσεις μεγέθους μεταξύ 3 και 4 βαθμών και 19 μεγέθους μεταξύ 4 και 5 βαθμών, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του INVG

Ο ισχυρότερος μετασεισμός σημειώθηκε σήμερα λίγο πριν από τις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και είχε μέγεθος 4,8 βαθμών, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.