Ο εχθρός σας είναι δύο φορές εχθρός του σκύλου σας!

Ο εχθρός του αφεντικού μου, είναι δυο φορές εχθρός μου... φαίνεται πως κάπως έτσι είναι η αντιμετώπιση του σκύλου σας απέναντι σε ανθρώπους που είναι εχθρικοί προς εσάς! Μια μεγάλη έρευνα του πανεπιστημίου του Κυότο απέδειξε ότι οι σκύλοι αξιολογούν τρίτους ανθρώπους συναισθηματικά και κοινωνικά, από το πώς εκείνοι φέρονται στο αφεντικό τους, ακόμη και αν οι ίδιοι οι σκύλοι θα μπορούσαν να έχουν κέρδος από αυτό το τρίτο άτομο.

Στα πειράματα της έρευνας, ιδιοκτήτες μαζί με τους σκύλους τους χωρίστηκαν σε τρεις ομάδας. Και στις τρεις ομάδες, το αφεντικό των σκύλων συνοδευόταν από δυο αγνώστους. Σε όλες τις ομάδες, τα αφεντικά των σκύλων έπρεπε να ανοίξουν ένα κουτί και ζητούσαν τη βοήθεια των άλλων δυο ατόμων.

Στην πρώτη ομάδα, το αφεντικό του σκύλου ζητούσε βοήθεια από έναν από τους δυο άλλους συμμετέχοντες και ο δεύτερος αρνιόταν και μάλιστα με έντονο τρόπο να βοηθήσει.

Στη δεύτερη ομάδα, ζητούσε βοήθεια από έναν συμμετέχοντα και ο δεύτερος τον βοηθούσε πρόθυμα. Και στις δυο ομάδες, το τρίτο άτομο τηρούσε ουδέτερη στάση και δεν έκανε τίποτα.

Στην τρίτη ομάδα, το αφεντικό του σκύλου δεν ζητούσε βοήθεια και κανένας από τους άλλους δυο συμμετέχοντες δεν βοηθούσε αλλά ούτε και αντιδρούσε.

Στη συνέχεια, αφού άνοιγε το κουτί, οι δυο άλλοι συμμετέχοντες πρόσφεραν στο σκύλο μια λιχουδιά.

Όπως διαπιστώθηκε, οι σκύλοι έπαιρναν τη λιχουδιά από αυτόν που βοήθησε το αφεντικό τους ή από αυτόν που στάθηκε ουδέτερος και αρνήθηκαν να πάρουν τη λιχουδιά από εκείνον που αρνήθηκε να δώσει βοήθεια και φώναξε στο αφεντικό τους!

Στη δεύτερη ομάδα προτίμησαν αυτόν που βοήθησε το αφεντικό τους έναντι του ουδέτερου ενώ στην τρίτη ομάδα δεν έδειξαν κάποια προτίμηση.

Όπως αναφέρουν στα συμπεράσματα τους οι ερευνητές, οι σκύλοι δεν συμπαθούν όσους φέρονται άσχημα στα αφεντικά τους. Το πείραμα αποδεικνύει ότι οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να αλληλεπιδρούν κοινωνικά, ένα χαρακτηριστικό που έχουν ελάχιστα ζώα: οι άνθρωποι και ορισμένα πρωτεύοντα θηλαστικά.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αν τα σκυλιά ενεργούσαν αποκλειστικά βάσει του δικού τους συμφέροντος, θα έπαιρναν τη λιχουδιά από όποιον και αν τους την έδινε.

Η ικανότητα αυτή των κοινωνικών κρίσεων και αλληλεπιδράσεων εμφανίζεται στους ανθρώπους από την ηλικία των τριών ετών περίπου.

Η έρευνα φιλοξενείται στην επιθεώρηση Animal Behaviour.