Σαλαμάνδρες σε μέγεθος αυτοκινήτου σε λίμνη της νότιας Πορτογαλίας

Τα απολιθώματα ενός τεράστιου είδους σαλαμάνδρας, με μέγεθος περίπου όσο ένα αυτοκίνητο, ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στη διάρκεια ανασκαφών σε μια λίμνη της νότιας Πορτογαλίας. Το τεράστιο αμφίβιο υπολογίζεται ότι έζησε πριν από περίπου 220 εκατομμύρια χρόνια. Εκατοντάδες τεράστιες σαλαμάνδρες πέθαναν όταν η λίμνη αποξηράνθηκαν, όπως υποθέτουν οι επιστήμονες, που βρήκαν πολλούς σκελετούς στο υπέδαφος.

Παρ' όλο που το προϊστορικό είδος σχετίζεται άμεσα με τη σημερινή σαλαμάνδρα, που δεν ξεπερνούν σε μήκος τα 2 μέτρα, οι προϊστορικές σαλαμάνδρες ήταν τρομερές σαν κροκόδειλοι: κυνηγούσαν τη λεία τους μέσα στο νερό αλλά και γύρω από τις ακτές, είχαν εκατοντάδες κοφτερά δόντια και τρομακτική όψη.

Όπως λέει στο BBC ο επικεφαλής της ανασκαφής, Dr Steve Brusatte, παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, "είναι ένα από εκείνα τα πλάσματα του μακρινού παρελθόντος που μοιάζει με εξωγήινο αλλά στην πραγματικότητα έχει μεγάλη σχέση με τα σημερινά είδη".

Εν αντιθέσει με τη θέση που έχουν σήμερα τα περισσότερα αμφίβια στην τροφική αλυσίδα, η τεράστια προϊστορική σαλαμάνδρα, που ανήκει στο είδος Metoposaurus algarvensis, βρισκόταν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.

Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η εξαφάνιση αυτών των ειδών είναι που επέτρεψε σε άλλα είδη, όπως τους δεινόσαυρους, να μεγαλώσουν τόσο πολύ σε μέγεθος και να κυριαρχήσουν για εκατομμύρια χρόνια στον πλανήτη.