“Αστεροειδείς θα εξαφανίσουν την ανθρωπότητα”

Μια ομάδα πάνω από 100 επιστημόνων και αστροναυτών υποστηρίζουν ότι η ανθρωπότητα θα μπορούσε να εξαφανιστεί από κάποιο αστεροειδή, εκτός κι αν γίνουν προσπάθειες για τη δημιουργία ενός συστήματος ανίχνευσης και καταστροφής τους.

Στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, οι επιστήμονες ανέγνωσαν μια διακήρυξη, σύμφωνα με την οποία ζητούν να δοθεί μια "λύση σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, προκειμένου να προστατέψουμε τις οικογένειές μας και την ποιότητα της ζωής στη Γη στο μέλλον".

Η διακήρυξη καλεί τις διάφορες κυβερνήσεις να συνεργαστούν, για να χρησιμοποιηθεί όλη η διαθέσιμη τεχνολογία ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα ανίχνευσης αστεροειδών που βρίσκονται κοντά στη Γη. Ακόμη, ζητούν την "υιοθέτηση" μιας Ημέρας Αστεροειδούς από όλον τον κόσμο, για την οποία προτείνουν ως ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2015 –επέτειο της πρόσκρουσης αστεροειδούς στην περιοχή Tunguska της Σιβηρίας το 1908. 

"Οι αρχαίοι είχαν δίκιο όταν έλεγαν ότι οι ουρανοί και η κίνηση των αστρονομικών σωμάτων επηρεάζουν τη ζωή επάνω στη Γη, αλλά όχι με τον τρόπο που φαντάζονταν τότε. Μερικές φορές αυτά τα σώματα "τρέχουν" προς τη Γη. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε σκοπό μας να τους βρούμε προτού μας βρουν αυτοί πρώτοι" είπε χαρακτηριστικά ο Λόρδος Ρις, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph. 

Τη διακήρυξη υπέγραψαν επιστήμονες, καλλιτέχνες, αστροναύτες και επιχειρηματίες από 30 χώρες.