Τελικά γεννιέσαι ομοφυλόφιλος;

Ο μοριακός βιολόγος Ντιν Χάμερ μπορεί πια να αισθάνεται δικαιωμένος…Πριν από περίπου 20 χρόνια είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και διαμάχες όταν μίλησε για ένα "γκέι γονίδιο", το οποίο πιθανόν να συνδέεται με την ομοφυλοφιλία. Σήμερα, μία μελέτη υποστηρίζει ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι επιλογή…

Συγκεκριμένα μετά από γενετικές εξετάσεις στο DNA 409 ζευγαριών διδύμων αδελφών, η ομάδα του Μάικλ Μπέιλι από το Ερευνητικό Ινστιτούτο NorthShore του Ιλινόις, εντόπισε δύο κοινές περιοχές που φαίνεται να συνδέονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους: μία στο χρωμόσωμα Χ και μία άλλη στο χρωμόσωμα 8.

Τα αποτελέσματα τα οποία δημοσιεύτηκαν στο "Psychological Medicine", όμως, δεν πείθουν απόλυτα. Η μελέτη βασίστηκε στην τεχνική της "γενετικής σύνδεσης", η οποία όμως έχει αντικατασταθεί από τη νεότερη τεχνική του γενωμικού συσχετισμού (GWA) και δεν παρέχει στους γενετιστές την πληροφορία που πραγματικά ποθούν: ποια συγκεκριμένα γονίδια θα μπορούσαν να αποτελούν τη βάση της ομοφυλοφιλίας;

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει περιοχές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά έχουν στηριχθεί σε μικρό αριθμό συμμετεχόντων και έχουν επανειλημμένα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Κανείς δεν πιστεύει ότι μόνο ένα γονίδιο ή κάποια γονίδια μπορούν να κάνουν γκέι ένα άτομο. Γενετικές προδιαθέσεις πιθανώς να αλληλεπιδρούν με περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Το 1993, όταν ο Χάμερ είχε ανακοινώσει ότι είχε ενδείξεις για ένα "γκέι γονίδιο" στο χρωμόσωμα Χ δέχθηκε πυρά. "Για πολύ καιρό, αν έβαζε κανείς το όνομά μου στο Google θα έβρισκε ακροδεξιές θρησκευτικές ιστοσελίδες που έλεγαν ότι είμαι ψεύτης" θυμάται ο Χάμερ, ο οποίος αποσύρθηκε από τα NIH το 2011.

Ο Μπέιλι και ο συνεργάτης του ψυχίατρος Άλαν Σάντερς μπορεί σύντομα να έχουν περισσότερα στοιχεία δεδομένου ότι τώρα εργάζονται σε μια μελέτη με δεδομένα 1000 επιπλέον ομοφυλόφιλων ανδρών. Οι ύποπτες περιοχές των χρωμοσωμάτων Χ και 8 "δείχνουν υποσχόμενες, μέχρι όμως να βρούμε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, δεν το γνωρίζουμε" επισημαίνει ο Δρ. Μπέιλι.