Οι κοντοί κουβαλούν ευκολότερα μεγαλύτερα φορτία!

Αν και θα περίμενε κανείς οι ψηλοί και μεγαλόσωμοι άνθρωποι να μπορούν να κουβαλάνε στην πλάτη τους πιο άνετα μεγαλύτερα φορτία, στην πραγματικότητα φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο, καθώς οι μικρόσωμοι και πιο κοντοί τα καταφέρνουν καλύτερα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Πεζοπόροι, στρατιώτες, κατασκηνωτές, μεταφορείς και γενικά όσοι κάνουν πορείες στη φύση ή λόγω επαγγέλματος κουβαλούν βάρη, μάλλον θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις νέες επιστημονικές εκτιμήσεις.

Η μελέτη του καθηγητή φυσικής Μάικλ Ο'Σι του Πανεπιστημίου του Κάνσας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "The Physics Teacher" του Αμερικανικού Συλλόγου Καθηγητών Φυσικής, σύμφωνα με το "Science", δημιούργησε ένα νέο μοντέλο υπολογισμού, το οποίο λαμβάνει υπόψη του όχι μόνο πόσο βάρος κουβαλάει κανείς στην πλάτη του, αλλά και το βάρος του δικού του σώματος, το οποίο επίσης πρέπει να «κουβαλήσει».

Η νέα «φόρμουλα» καταρρίπτει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως όσο πιο μικρόσωμος είναι κανείς, τόσο μικρότερα βάρη πρέπει να κουβαλά. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι αυτοί τα καταφέρνουν συνήθως καλύτερα από τους πιο μεγαλόσωμους να μεταφέρουν το ίδιο βάρος.

Σύμφωνα με τον Ο'Σι, ο οποίος εδώ και 20 χρόνια έχει το χόμπι της πεζοπορίας και εμπνεύστηκε την μελέτη του από τις προσωπικές παρατηρήσεις του για τους κατά καιρούς συντρόφους του, καθώς το μέγεθος του ανθρώπου και οποιουδήποτε ζώου αυξάνει, η δύναμή του αυξάνει αναλογικά πιο αργά από ό,τι το βάρος του σώματός του. Γι' αυτό, άλλωστε, όπως όλοι έχουν δει, τα μικροσκοπικά μυρμήγκια μπορούν να μεταφέρουν φορτία δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με το μικρό μέγεθός τους.

Η εξίσωση του αμερικανού φυσικού ενσωματώνει το συνολικό ‘φορτίο' του πεζοπόρου (του φορτίου του και του σώματός του) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δείξει με ακρίβεια το μέγιστο φορτίο που μπορεί να σηκώσει ένας άνθρωπος οποιουδήποτε μεγέθους. Ασφαλώς ένας μεγαλόσωμος άνδρας με δυνατότερους μυς θα μπορεί να σηκώσει μεγαλύτερα βάρη, όμως, σύμφωνα με το νέο μοντέλο, ένας πεζοπόρος βάρους 50 κιλών θα μεταφέρει ένα φορτίο βάρους 22 κιλών νιώθοντας περίπου όπως ένας άνθρωπος 110 κιλών μεταφέρει ένα βάρος 15 κιλών.