Ανακαλύφθηκε λιλιπούτειος γαλαξίας με τερατώδη μαύρη τρύπα

Ένα πολύ ασυνήθιστο φαινόμενο κατέγραψαν Αμερικανοί αστρονόμοι: έναν πολύ μικρό γαλαξία, που τον αποκάλεσαν γαλαξία-νάνο ο οποίος έχει όμως στο κέντρο του μια τερατώδη μαύρη τρύπα. Ενώ πρόκειται για τον μικρότερο και πιο ελαφρύ γαλαξία που έχει βρεθεί ποτέ, η μαύρη τρύπα του είναι απροσδόκητα μεγάλη: έχει μάζα που ισοδυναμεί με 21 εκατομμύρια Ήλιους. Ως μέτρο σύγκρισης να πούμε ότι η μάζα της μαύρης τρύπας του δικού μας γαλαξία, που είναι μεγαλύτερος περίπου 1.000 φορές, είναι 4 εκατομμύρια Ήλιοι.

Η ανακάλυψη αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι τελικά οι μαύρες τρύπες είναι πολύ πιο κοινές από ό,τι πιστευόταν ως τώρα. Όχι μόνο κάθε μεγάλος γαλαξίας σαν τον δικό μας διαθέτει μια τέτοια μαύρη τρύπα, φαίνεται πως ακόμη και οι μικροσκοπικοί γαλαξίες έχουν τη δική τους.

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο "Nature".

Ο εν λόγω λιλιπούτειος γαλαξίας M60-UCD1, περιφέρεται δορυφορικά γύρω από τον πολύ μεγαλύτερο γαλαξία Μ60, έχει στο κέντρο του μια μαύρη τρύπα που καταλαμβάνει το 15 έως 18% περίπου της συνολικής μάζας του μικρού γαλαξία, ενώ στον δικό μας γαλαξία η μαύρη τρύπα του δεν ξεπερνά το 0,01% της συνολικής μάζας του.

Νάνοι γαλαξίες, οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι στο σύμπαν από τους μεγάλους γαλαξίες, θεωρούνται αυτοί που είναι μικρότεροι από το ένα πεντηκοστό του δικού μας, έχοντας διάμετρο μόνο λίγες εκατοντάδες ή χιλιάδες έτη φωτός, έναντι περίπου 100.000 ετών φωτός του δικού μας.