Σ. Χόκινγκ: Το σωματίδιο του Θεού μπορεί να καταστρέψει το Σύμπαν!

Μοιάζει πιο πολύ με σενάριο επιστημονικής φαντασίας ενός χολυγουντιανού blockbuster. Όμως, σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης αστροφυσικό, Στέφεν Χόκινγκ, είναι απλά μια εκδοχή μιας επιστημονικής... αστοχίας: το σωματίδιο του Θεού, γνωστό και ως μποζόνιο του Χιγκς, μπορεί να καταστρέψει το Σύμπαν!

Ο Χόκινγκ προειδοποιεί ότι ένα μικρό λάθος από την πλευρά των επιστημόνων μπορεί να φέρει την οριστική καταστροφή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κορυφαίου επιστήμονα, που επικαλείται η Sunday Times, αν οι επιστήμονες ασκήσου παραπάνω πίεση από όσο πρέπει στο μποζόνιο αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια "καταστροφική καθυστέρηση κενού", κάτι που θα έκανε τόσο το χρόνο όσο και το χώρο να καταρρεύσουν και μάλιστα "ούτε που θα προλάβουμε να το δούμε".

Μια αναπαράσταση του τι θα συμβεί αν εκραγεί το μποζόνιο...

Πάντως για την ώρα, η επιστήμη δεν έχει τα μέσα να προκαλέσει το απόλυτο αυτό δυστύχημα! Δεν υπάρχει ο επιταχυντής εκείνος που θα μπορούσε να ασκήσει τέτοιες δυνάμεις στο μποζόνιο.

Ο Χόκινγκ έχει αφιερώσει ένα κομμάτι του νέου του βιβλίου, με τον τίτλο Sarmus, στο σωματίδιο του Θεού.

Οι αναφερόμενες στο μποζόνιο φράσεις του Χόκινγκ λένε: "το μποζόνιο του Χιγκς έχει το επικίνδυνο χαρακτηριστικό ότι μπορεί να σταθεροποιηθεί σε ποσά ενέργειας άνω των 100 δισεκατομμυρίων γιγαηλεκτροβολτ (GeV). Αυτό σημαίνει ότι το σύμπαν θα μπορούσε να περάσει σε μια κατάσταση καταστροφικού κενού, με μια φούσκα αληθινού τίποτα (κενού) να εξαπλώνεται με την ταχύτητα του φωτός. Αυτό μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε και ούτε που θα προλάβουμε να το δούμε". 

Ο καθηγητής Πίτερ Χιγκς εισηγήθηκε για πρώτη φορά την ύπαρξη του μποζονίου στη δεκαετία του 1960. Η ύπαρξη του διαπιστώθηκε από έμμεσες παρατηρήσεις στο πείραμα του CERN το 2012. Το στοιχειώδες αυτό σωματίδιο θεωρείται το σωματίδιο εκείνο που δίνει στην ύλη τη μάζα της αλλά οι μηχανισμοί του είναι ακόμη εντελώς άγνωστοι στην επιστήμη.