NASA: Μαρτυρίες για ύπαρξη νερού στο διάστημα

Ζωή στους άλλους πλανήτες; Αφροδίτη και ο Ερμής αναπτύσσουν μεγάλες θερμοκρασίες, ο Άρης είναι πολύ ξηρός, και όλοι οι άλλοι πλανήτες έχουν πολύ ψυχρό κλίμα.  Κι όμως, αρκετές από τις καλυμμένες με πάγο επιφάνειες του Κρόνου και του Δία, αποδεικνύεται, ότι κρύβουν κάτω από την επιφάνεια 'θάλασσες' νερού, το απαραίτητο συστατικό για τη ζωή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει όντως ζωή, όμως οι νέες εικόνες που έρχονται από το Cassini, διαστημικό σταθμό της NASA στον Εγκέλαδο - δορυφόρο του Κρόνου - μπορεί να είναι ένας καλός λόγος για να στρέψουμε εκεί την προσοχή μας.

Τα τελευταία στοιχεία: Εικόνες δείχνουν τουλάχιστον 101 πίδακες νερού να αναβλύζουν από ρωγμές στο νότιο ημισφαίριο του συγκεκριμένου φεγγαριού. "Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος," λέει ο Carolyn Porco, επικεφαλής της ομάδας απεικόνισης του διαστημικού σταθμού.

Το γεγονός ότι ο Εγκέλαδος αναβλύζει νερό στο διάστημα δεν αποτελεί έκπληξη. Ο Cassini εντόπισε κάποις στοιχεία, προερχόμενα από την παγωμένη επιφάνεια του φεγγαριού μόλις έλαβε τις πρώτες εικόνες, όταν το διαστημικό σκάφος έφτασε το 2004 εκεί.

Ακόμη περισσότερες αποδείξεις ήρθαν στο φως μόλις πριν από λίγους μήνες: μετρώντας ανεπαίσθητες διακυμάνσεις του βαρυτικού πεδίου της Σελήνης, ο Cassini έδειξε ότι ένας ωκεανός βρίσκεται περίπου 30 μίλια κάτω από τον παχύ φλοιό πάγου του Εγκέλαδου , έχοντας αρκετό νερό για να γεμίσει αχανή λίμνη - σαν την Superior.

Μέχρι σήμερα πάντως οι επιστήμονες θεωρούσαν πως η ύπαρξη θερμοπιδάκων οφείλεται στην τριβή των υδρατμών κάτω από την επιφάνεια, κάτι που φαίνεται ότι τελικά δεν ισχύει.