Προτιμάμε να μας κάνουν ηλεκτροσόκ από το να συλλογιζόμαστε!

Μην είναι οι τρελοί ρυθμοί που έχουμε συνηθίσει να ζούμε; Ή μήπως η ρηχότητα για την οποία πολλάκις έχουμε κατηγορηθεί οι άνθρωποι της σύγχρονης εποχής; Ή ο φόβος του κενού;

Πάντως σύμφωνα με ένα συγκλονιστικό πείραμα που έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, προτιμούμε να μας κάνουν ηλεκτροσόκ από το να κάτσουμε να επιδοθούμε σε ενδοσκόπηση, ονειροπόληση ή περισυλλογή.

Τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι οι περισσότεροι εθελοντές του πειράματος, από τους οποίους ζητήθηκε να παραμείνουν μόνοι σε ένα δωμάτιο επί 15 λεπτά —το πολύ— χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα παρά μόνο να κάθονται και να σκέφτονται, διαπίστωσαν ότι η αποστολή που τους ανατέθηκε ήταν αβάσταχτη. Μάλιστα αρκετοί, κυρίως άνδρες, προτίμησαν να τους κάνουν ηλεκτροσόκ παρά να κάθονται έτσι άπραγοι.

"Πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν πολύ δύσκολο να χρησιμοποιούν το μυαλό τους για να διασκεδάζουν τον εαυτό τους, τουλάχιστον όταν τους το ζητούν να το κάνουν", είπε ο καθηγητής ψυχολογίας Τίμοθι Ουίλσον, ο επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science. "Στη σύγχρονη εποχή, με όλα αυτά τα γκάτζετ που διαθέτουμε, φαίνεται ότι γεμίζουμε κάθε ελεύθερη στιγμή μας με κάποιου είδους εξωτερική δραστηριότητα", πρόσθεσε.

Σε κάποια πειράματα, ζητήθηκε από τους εθελοντές να καθίσουν μόνοι σε ένα άδειο εργαστήριο και να μην κάνουν απολύτως τίποτα, παρά μόνο να σκέφτονται ή να ονειρεύονται, για 6 έως 15 λεπτά. Δεν τους επιτρεπόταν να έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο, ραδιόφωνο, κάποιο βιβλίο ή γραφική ύλη, απλώς έπρεπε να μείνουν καθιστοί και. . . ξύπνιοι. Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι δεν τους άρεσε καθόλου και δυσκολεύτηκαν πολύ να συγκεντρωθούν.

Οι ερευνητές ζήτησαν κατόπιν από φοιτητές και μεγαλύτερους σε ηλικία εθελοντές να κάνουν το ίδιο πράγμα στο σπίτι τους, όμως τα αποτελέσματα έμειναν τα ίδια. Μάλιστα, ορισμένοι από τους εθελοντές δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τους κανόνες και χρησιμοποίησαν το τηλέφωνό τους ή έβαλαν μουσική.

Οι επιστήμονες σε άλλο πείραμα θέλησαν να διαπιστώσουν εάν οι εθελοντές θα προτιμούσαν ακόμη και να υποστούν κάτι δυσάρεστο παρά να βυθιστούν στις σκέψεις τους. Τους έκαναν έτσι ένα πολύ ελαφρύ ηλεκτροσόκ, έντασης που ισοδυναμούσε με στατικό ηλεκτρισμό. Κατόπιν τους έδωσαν 5 δολάρια και τους ρώτησαν εάν θα δέχονταν να ξοδέψουν τα χρήματα για να αποφύγουν ένα νέο ηλεκτροσόκ. Σε όσους ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν, τους ζήτησαν να μείνουν μόνοι τους για 15 λεπτά και να σκεφτούν, όμως τους δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν στο διάστημα αυτό ηλεκτροσόκ στον εαυτό τους, πιέζοντας απλώς ένα κουμπί. Πολλοί το έκαναν, ιδίως οι άνδρες: τα δύο τρίτα (οι 12 στους 18), έκαναν τουλάχιστον ένα ηλεκτροσόκ. Ένας υπέβαλε τον εαυτό του σε. . . 190 ηλεκτροσόκ. Το ένα τέταρτο των γυναικών (6 στις 24) έκαναν επίσης ένα ηλεκτροσόκ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...