Η Γη είναι 60 εκατομμύρια χρόνια γηραιότερη από όσο ξέραμε

Ποτέ δεν ρωτάμε μια κυρία την ηλικία της. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση όσο και αν έχουμε ψάξει... αδιακρίτως, ακόμη απάντηση δεν έχουμε.

Έτσι, κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ηλικία της Γης, όμως σύμφωνα με τις τελευταίες ανακαλύψεις Γάλλων επιστημόνων, είναι κατά 60 εκατομμύρια χρόνια γηραιότερη από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Kαι άλλες ανατροπές: Έκτακτη είδηση από...διάστημα: Μεταφέρεται η γέννηση της Σελήνης

Ομάδα Γάλλων γεωχημικών του Πανεπιστημίου της Λοραίνης στο Νανσί, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο κορυφαίο διεθνές συνέδριο γεωχημείας που διεξάγεται στο Σακραμέντο των ΗΠΑ (8 - 13 Ιουνίου). Οι ειδικοί πραγματοποίησαν χημική ανάλυση που δείχνει ότι μέχρι σήμερα υπήρχε μία μικρή υποεκτίμηση στην ηλικία του πλανήτη μας και, κατά συνέπεια, και στην ηλικία του φεγγαριού.

Οι Γάλλοι επιστήμονες εκτιμούν ότι η γιγάντια πρόσκρουση ενός μεγάλου ουράνιου σώματος (της λεγόμενης "Θείας") πάνω στη Γη, από όπου γεννήθηκε και η Σελήνη, συνέβη περίπου 40 εκατ. χρόνια μετά το ξεκίνημα της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος και όχι 100 εκατ. χρόνια όπως πιστευόταν. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό στάδιο δημιουργίας της Γης είναι κατά περίπου 60 εκατ. χρόνια παλαιότερο από τις έως τώρα εκτιμήσεις.

Διαβάστε και άλλες ιστορίες από το εκπληκτικό Σύμπαν που μας περιβάλλει:

Ο Γκοτζίλα των Γαιών: Ο πλανήτης "Γη" που δεν έπρεπε να υπάρχει!

Βρέθηκε ο χαμένος αδελφός του Ήλιου!

Η χρονολόγηση των πολύ πρώιμων συμβάντων στην γεωλογική προϊστορία της Γης είναι μία τρομερά δύσκολη υπόθεση. Μια συνήθης μέθοδος είναι η μέτρηση των διαχρονικών μεταβολών στις αναλογίες των ισοτόπων των αρχαίων αερίων που επιβιώνουν ακόμη στον πλανήτη μας (ισότοπα είναι τα άτομα του ίδιου χημικού στοιχείου, που έχουν διαφορετικό αριθμό νετρονίων στον πυρήνα τους).

Τα αρχαιότερα πετρώματα του ηλιακού μας συστήματος έχουν υπολογιστεί ότι είναι ηλικίας 4,568 δισεκατομμυρίων ετών, συνεπώς η Γη έχει κάπως μικρότερη ηλικία.