Η μονογαμία με το ζόρι κάνει τα αρσενικά πιο χαζά!

Ρίγη ανακούφισης θα νιώσουν και θα αναθαρρήσουν όσοι δεσμευμένοι και παντρεμένοι δεν είναι και τόσο υπέρ του εσύ κι εγώ μόνο!

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Λωζάνης, που δημοσιεύεται στο περιοδικό βιολογίας "Proceedings of the Royal Society Β", η μονογαμία με το ζόρι κάνει τους αρσενικούς πιο χαζούς. Για την ακρίβεια τους απογόνους των... καταπιεσμένων πολυγαμικών!

Τουλάχιστον αυτό επιβεβαιώνεται σε πειράματα με μύγες του είδους "δροσόφιλα", οι οποίες φυσιολογικά μόνο μονογαμικές δεν είναι.

Αρχικά οι επιστήμονες χώρισαν τις μύγες σε δυο ομάδες, η μια έμεινε κανονικά πολυγαμική, η άλλη εξαναγκάστηκε να είναι μονογαμική. Κατόπιν τις υπέβαλαν σε μαθησιακές δοκιμασίες.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: οι μονογαμικές μύγες δεν μπορούσαν να μάθουν ακόμη και αν αυτό έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή τους!

Οι βιολόγοι επεσήμαναν πως το βασικό συμπέρασμα που πρέπει να εξαχθεί, έχει να κάνει με την εξελικτική επίδραση που άσκησε ο (εκ των πραγμάτων πολυγαμικός) ανταγωνισμός για εύρεση συντρόφου, στην ανάπτυξη της νοημοσύνης στο ζωικό βασίλειο.

Από την άλλη, η μεγαλύτερη ικανότητα μάθησης (λόγω του πολυγαμικού σεξ) φαίνεται πως έχει ένα τίμημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς οι πολυγαμικές μύγες με το περισσότερο "μυαλό" πεθαίνουν συνήθως πιο νωρίς (η ζωή τους είναι κατά μέσο όρο 15% πιο σύντομη), κάτι για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη σαφής εξήγηση.

Το πείραμα έδειξε και κάτι άλλο: ότι η "πολυγαμική νοημοσύνη" επιτρέπει στα αρσενικά να μην χάνουν τον χρόνο τους "φλερτάροντας" θηλυκά που δεν έχουν όρεξη για "περιπέτειες". Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ενώ οι πολυγαμικές αρσενικές μύγες έχουν το σωστό "μάτι" για να πάνε κατευθείαν σε εκείνες τις θηλυκές που είναι δεκτικές, οι αρσενικές μονογαμικές μύγες βολοδέρνουν άσκοπα επί ώρες με θηλυκές που "το παίζουν" ακατάδεκτες και στο τέλος τους αφήνουν στα κρύα του λουτρού.

Προς το παρόν πάντως κύριοι (και κυρίες), δεν υπάρχει κανένα πείραμα που να αποδεικνύει ότι ισχύει το ίδιο και στους ανθρώπους οπότε μην το χρησιμοποιήσετε ως δικαιολογία...