Πώς τα διάφορα συναισθήματα επηρεάζουν το σώμα μας;

Ο θυμός μας κάνει να σφίγγουμε τις γροθιές μας. Η αγάπη κάνει την καρδιά μας να χτυπά γρήγορα. Με το αίσθημα της ντροπής, νιώθουμε τα μάγουλά μας να καίνε. Η ιδέα ότι συγκεκριμένα συναισθήματα επηρεάζουν συγκεκριμένα σημεία του σώματος δεν αμφισβητείται. Όμως, ποτέ στο παρελθόν δεν είχε γίνει ένα συστηματικό πείραμα σχετικά με αυτό. Τουλάχιστον, όχι τόσο αναλυτικό. Μια ομάδα επιστημόνων από τη Φινλανδία, συγκέντρωσε 701 εθελοντές από μια σειρά πέντε πειραμάτων και τους ζήτησε να χρωματίσουν τις ανθρώπινες φιγούρες στα σημεία και με τα χρώματα που θεωρούσαν πιο κατάλληλα, ανάλογα με τη συναισθηματική τους απόκριση σε ιστορίες, λέξεις, ταινίες. Οι συμμετέχοντες χρωμάτισαν διαφορετικά τα σημεία του σώματος όπου παρατηρούσαν αυξημένη ή μειωμένη δραστηριότητα.

Όταν συγκεντρώθηκε το σύνολο των στοιχείων, προέκυψαν κάποια σαφή πρότυπα που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα συναισθήματα, όπως φαίνεται στην εικόνα. Τα «θερμά» χρώματα όπως το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί, συμβολίζουν αυξημένη δραστηριότητα ενώ οι διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε συμβολίζουν το αντίθετο. Το μαύρο υποδηλώνει ουδέτερη κατάσταση. Η αγάπη και η ευτυχία βιώνονται ιδιαίτερα έντονα και καθ’όλο το μήκος του σώματος ενώ η κατάθλιψη προκαλεί μειωμένη αίσθηση των άκρων.

Ωστόσο, τα περισσότερο πολύπλοκα (και ασαφή) συναισθήματα, παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, το αίσθημα της υπερηφάνειας φαίνεται να προκαλεί μεγάλη αύξηση στη δραστηριότητα αλλά περιορίζεται στο άνω μέρος του σώματος. Το αίσθημα της ντροπής γίνεται αισθητό στα μάγουλα, του φόβου στο στήθος και της απέχθειας στο λαιμό. Ο ψυχολόγος Lauri Nummenmaa που διευθύνει την έρευνα, ενθαρρύνει κι άλλους εθελοντές να συμμετάσχουν στο ενδιαφέρον πείραμα μέσω διαδικτύου