Βρέθηκε και δεύτερη Γη στο γαλαξία μας

Μια δεύτερη Γη ανακάλυψε ομάδα αστρονόμων στο γαλαξία μας, σε απόσταση περίπου 200 ετών φωτός από εμάς.

Ο εξωπλανήτης έχει μάζα ακριβώς όσο ο πλανήτης μας μόνον που ο πρώτος αποτελείται από... αέρα! Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η διάμετρος του εξωπλανήτη είναι 60% μεγαλύτερη από της Γης μας (λογικό να είναι σαφώς μεγαλύτερος αφού είναι αεριώδης και έχει ίση μάζα με τη Γη) και μια πολύ μεγάλη και πυκνή ατμόσφαιρα.

Ο εξωπλανήτης ΚΟΙ-314c είναι ο πιο ελαφρύς πλανήτης, του οποίου έχουν μετρηθεί η μάζα και οι διαστάσεις μέχρι σήμερα. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο πλανήτης Κέπλερ-78b.

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας, σύμφωνα με το "Nature".

Η νέα αυτή ανακάλυψη αποδεικνύει, σύμφωνα με τους ειδικούς ότι δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους βραχώδεις κόσμους όπως η Γη και στους πιο "αφράτους" πλανήτες όπως οι υδάτινοι κόσμοι και οι αέριοι γίγαντες".

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία, στη διάρκεια της ανάλυσης των δεδομένων του -εκτός λειτουργίας πλέον- διαστημικού τηλεσκοπίου "Κέπλερ" της NASA.

Ο ΚΟΙ-314c περιφέρεται γύρω από ένα άστρο - ερυθρό νάνο, ολοκληρώνοντας μια πλήρη τροχιά (ένα έτος) κάθε 23 ημέρες. Η θερμοκρασία του εκτιμάται σε 104 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή είναι πολύ θερμός για τη φιλοξενία ζωής (τουλάχιστον όπως την ξέρουμε στη Γη).

Ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης έχει πυκνότητα μόλις 30% μεγαλύτερη από το νερό. Αυτό σημαίνει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, περιβάλλεται από μια εκτεταμένη ατμόσφαιρα υδρογόνου και ηλίου με πάχος εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Γύρω από το ίδιο μητρικό άστρο ΚΟΙ-314, εντοπίστηκε ένας ακόμα εξωπλανήτης, ο KOI-314b, που έχει μεν περίπου το ίδιο μέγεθος με τον ΚΟΙ-314c, όμως είναι κατά πολύ πυκνότερος, αφού έχει μάζα περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης.