Διαφορετικά καλωδιωμένοι ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος

Όχι δεν είναι στερεότυπο: οι άνδρες σκέφτονται και καταλαβαίνουν αλλιώς από τις γυναίκες. Γιατί οι εγκέφαλοι τους είναι διαφορετικά καλωδιωμένοι! Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια διαπίστωσαν ότι η συνδεσιμότητα των νευρώνων στους εγκεφάλους των δυο φύλων είναι διαφορετικές και γι' αυτό κάθε φύλο έχει τα δικά του δυνατά και τα δικά του αδύναμα σημεία.

Όπως διαπιστώθηκε ο εγκέφαλος των ανδρών συνδέει περισσότερο το μπροστινό και το οπίσθιο μέρος κάθε ημισφαιρίου. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος των ανδρών διευκολύνει τη διασύνδεση αντίληψης και συντονισμένης δράσης.

Στις γυναίκες τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου έχουν μεγαλύτερες συνδέσεις μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη επικοινωνία μεταξύ της λογικής και της διαίσθησης.

Αυτό εξηγεί γιατί οι άνδρες είναι καλύτεροι στο να εκτελούν μια μεμονωμένη εργασία όπως π.χ. να κάνουν ποδήλατο ή να διαβάζουν ένα χάρτη ενώ οι γυναίκες έχουν καλύτερα εφόδια για να κάνουν εργασίες που απαιτούν πολλά πράγματα ταυτόχρονα ή να λειτουργούν καλύτερα στις ομαδικές εργασίες.

Επίσης οι άνδρες έχουν ένα πλεονέκτημα στους άνδρες αναφορικά με τον έλεγχο των μυών τους και τη συντονισμένη αισθητικοκινητική δράση, κάτι πχ που τους επιτρέπει να μάθουν ευκολότερα να κάνουν καλό σκι.

Όσο μεγαλώνουν τα αγόρια και τα κορίτσια, όπως έδειξε η έρευνα, τόσο οι διαφορές στους εγκεφάλους τους γίνονται πιο αισθητές, ενώ πριν την ηλικία των 13 ετών είναι πολύ λιγότερες, δηλαδή οι εγκέφαλοι των δύο φύλων στην παιδική ηλικία μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους.

Σημαντικές γενετικές διαφορές

Την ύπαρξη βιολογικών διαφορών δείχνει και μια άλλη πρόσφατη έρευνα, που βρήκε ότι τα γονίδια εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο στον ανδρικό εγκέφαλο από ό,τι στον γυναικείο. Μια σειρά από μετά θάνατο αναλύσεις σε 100 άτομα διαπίστωσε σημαντικές γενετικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί παρατηρούνται διαφορές μεταξύ ανδρών- γυναικών, όσον αφορά τις νευροψυχιατρικές διαταραχές, όπως ο αυτισμός, ο οποίος πλήττει περίπου πενταπλάσια αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια. Μια θεωρία μάλιστα υποστηρίζει ότι, στην ουσία, ο αυτισμός είναι μια έκφραση του "ακραίου αρσενικού εγκεφάλου", ο οποίος αποτυγχάνει πλήρως να ανοιχτεί συναισθηματικά στους γύρω του.

Οι Αμερικανοί ερευνητές, που έκαναν τη νέα έρευνα, τόνισαν ότι η μελέτη των διαφορών στην εγκεφαλική συνδεσμολογία μεταξύ των δύο φύλων μπορεί όντως να ρίξει φως στις ρίζες διαφόρων νευρολογικών παθήσεων.