Πιο πιθανό να μας δολοφονήσουν παρά να πεθάνουμε από τροφική αλλεργία

Περισσότερες πιθανότητες να πέσουμε θύματα δολοφονίας παρά να πεθάνουν από κάποια τροφική αλλεργία, έχουμε στη διάρκεια της ζωής μας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο Clinical and Experimental Allergy.

Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα δέκα παιδιά έχει κάποια τροφική αλλεργία, με συνέπεια οι γονείς τους να φοβούνται ότι κάποια στιγμή μπορεί το παιδί τους να πεθάνει από κάποια σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία). Η μελέτη λειτουργεί καθησυχαστικά για τους νέους γονείς, επισημαίνοντας πως συνήθως φοβούνται υπερβολικά πως το παιδί τους κινδυνεύει να πεθάνει από σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε κάποιο τρόφιμο.

Όμως οι ερευνητές υπολόγισαν πως σε ένα ενήλικο άνθρωπο η πιθανότητα να πεθάνει από αναφυλαξία λόγω τροφικής αλλεργίας είναι κατά μέσο όρο 1,8 στο εκατομμύριο ανά έτος, ενώ η ίδια πιθανότητα για παιδιά και νέους ηλικίας έως 19 ετών είναι λίγο μεγαλύτερη (3,25 φορές στο εκατομμύριο). Συγκριτικά, ο κίνδυνος να δολοφονηθεί κάποιος στην Ευρώπη -ανεξαρτήτως ηλικίας- είναι 11 στο εκατομμύριο μέσα σε ένα έτος, ενώ να πεθάνει από ατύχημα 324 στο εκατομμύριο (στις ΗΠΑ οι αντίστοιχες πιθανότητες είναι 61 και 400 στο εκατομμύριο).

Οι τροφικές αλλεργίες φαίνεται να έχουν γίνει συχνότερες κατά τα τελευταία χρόνια. Οι εισαγωγές παιδιών σε νοσοκομεία γι’ αυτό το λόγο έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί κατά την τελευταία εικοσαετία, αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτή η αύξηση.

Οι τυπικές αλλεργικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν πρήξιμο, εξανθήματα ή έκζεμα.