Μετά από 3.300 χρόνια εξιχνιάστηκε ο φάκελος του… Τουταγχαμών

Ένα σκοτεινό πέπλο μυστηρίου, πυκνό όσο πήγαινε όλο και πιο πίσω στην ιστορία κάλυπτε το θάνατο του διασημότερου ίσως Φαραώ που υπήρξε ποτέ, του Τουταγχαμών.

Ο νεαρός Φαραώ πέθανε σε ηλικία μόλις 19 ετών, το 1323 π.Χ.

Το μυστήριο περιπλάκη περισσότερο όταν το 1922 οι αρχαιολόγοι Λόρδος Κάρναρβον και Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψαν τον τάφο του. Λίγο μετά πέθαναν και οι δυο.

Όλοι τότε μίλησαν για την κατάρα του νεκρού Φαραώ. Υποψιάζονταν πως δολοφονήθηκε και το πνεύμα του δεν βρήκε ανάπαυση ποτέ.

Όχι! Απαντά η σύγχρονη επιστήμη της ιατροδικαστικής. Ο Τουταγχαμών δεν δολοφονήθηκε αλλά σκοτώθηκε σε δυστύχημα με το άρμα του.

Ο δρ Κρις Νόντον, επικεφαλής της Εταιρείας Εξερεύνησης της Αιγύπτου, ερευνώντας την ιστορία και το τέλος του νεκρού άνακτα της Αιγύπτου βρήκε τυχαία αναφορές στα αρχεία του Κάρτερ σχετικά με το ότι το σώμα του Φαραώ είχε καεί. Ένα βασικό στοιχείο προσφέρθηκε στον ερευνητή από τον δρα Ρόμπερτ Κόνολι, έναν ανθρωπολόγο από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ: ένα τμήμα της σάρκας του Τουταγχαμών, το μόνο τέτοιο γνωστό δείγμα εκτός Αιγύπτου.

Τα σύγχρονα ιατροδικαστικά μηχανήματα έδειξαν ότι το σώμα του Φαραώ κάηκε αφότου είχε σφραγιστεί μέσα στο φέρετρο του.

Με ειδικά προγράμματα εξομοίωσης οι επιστήμονες επανέλαβαν τη νεκροψία. Η νεκροψία έδειξε ότι το σώμα ήταν τραυματισμένο από τη μια μεριά ενώ εξηγήθηκε και γιατί η καρδιά δεν ήταν μέσα στο σώμα του: χτύπησε τόσο πολύ από εκείνη την πλευρά που καταστράφηκε το όργανο αυτό.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Τουταγχαμών έχασε τη ζωή του από ένα ατύχημα με άρμα.

Επομένως; Άκυρη η κατάρα;

 

Διαβάστε επίσης: Η ιστορία μιας κατάρας