Έρωτας: Τα βέλη του φτερωτού θεού αλλάζουν τη γεύση του φαγητού!

Αν θέλετε να κάνετε πιο νόστιμο το φαγητό σας, μη βάλετε άλλο αλάτι.

Κι αν θέλετε να απολαύσετε περισσότερο το γλυκό σας, μη βάλετε κι άλλη ζάχαρη, ούτε σοκολάτα.

Βάλτε... έρωτα!

Μάλιστα, έρωτα! Γιατί σύμφωνα με μια νέα έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Emotion, ο έρωτας μας αλλάζει τη γεύση του φαγητού.

Όπως αποδείχτηκε λοιπόν, ο έρωτας συνδέεται με το γλυκό (π.χ. γλυκά συναισθήματα) όχι μόνο λεκτικά αλλά και ουσιαστικά: μας κάνει πιο απολαυστική τη γεύση ενός γλυκού.

Το πείραμα είχε δυο σκέλη: στο πρώτο, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν πως τα συναισθήματα όπως ο έρωτας ή η ζήλια συνδέονται με διάφορες γεύσεις: γλυκό, αλμυρό, πικρό, πικάντικο κ. ά.

Στο δεύτερο πείραμα τους ζητήθηκε να απαντήσουν στο ερώτημα "αν ο έρωτας είχε γεύση, ποια θα ήταν;" και να γράψουν τουλάχιστον 2 απαντήσεις.

Στη συνέχεια οι μελετητές έκαναν τους συμμετέχοντες να νιώσουν έρωτα ή ζήλια και μετά να φάνε ένα γλυκόξινο έδεσμα. Οι συμμετέχοντες που είχαν νιώσει ερωτικά συναισθήματα αξιολόγησαν το έδεσμα ως πιο γλυκό από τους άλλους που ένιωσαν συναίσθημα ζήλιας.

Για να ενισχύσουν τα ευρήματα τους, οι επιστήμονες έδωσαν στους συμμετέχοντες να πιουν επιτραπέζιο νερό. Αυτοί που είχαν νιώσει έρωτα βρήκαν γλυκότερο ακόμη και το νερό!

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα νευρικά κύτταρα που σχετίζονται με το πώς προσλαμβάνουμε τα συναισθήματα του έρωτα είναι κοινά με αυτά που σχετίζονται με την αντίληψη της γλύκας. Σε παλαιότερη έρευνα έχει βρεθεί ότι είναι η ίδια περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιείται όταν βλέπουμε φωτογραφίες του αγαπημένου μας και όταν τρώμε ζάχαρη! Και επίσης σχετίζεται με την προσδοκία επιβράβευσης!

"Είναι πιθανόν ότι όταν νιώθουμε ερωτευμένοι ο πρόσθιος εγκεφαλικός φλοιός ενεργοποιεί αναπαραστάσεις που σχετίζονται με τη γλύκα και συνεπώς αναπτύσσεται το αίσθημα της γλυκειάς γεύσης χωρίς να τρώμε πράγματι κάτι γλυκό" σχολιάζουν οι συντάκτες της μελέτης.

Ερωτευτείτε λοιπόν! Αφήστε που δεν παχαίνει, όπως η ζάχαρη...