Το Σύμπαν και εμείς μαζί είναι απλά ένα γιγάντιο ολόγραμμα!

Αν διερωτάστε ξεφυσώντας "γιατί τα τραβάω όλα αυτά;" ή "τι αμαρτίες πληρώνω;", διαβάστε λίγο παρακάτω και τότε αυτή σας η απορία γίνει ακόμη πιο... απελπιστική! Μια νέα διεθνής έρευνα που δημοσιεύτηκε περιοδικό φυσικής "Physical Review Letters", αναφέρει ότι είναι πιθανόν η Γη μας, το Σύμπαν και βέβαια και εμείς που ζούμε μέσα σε αυτό να μην είναι τίποτα παραπάνω από ένα γιγάντιο ολόγραμμα!

Από μαθηματικής απόψεως, το Σύμπαν μπορεί να εξηγηθεί με 2 διαστάσεις και έτσι, λένε οι επιστήμονες, δεν είναι κατ' ανάγκην τρισδιάστατο, όπως πιστεύουμε! Αλλά εδώ, θα πείτε, είμαστε απλώς ολογράμματα, είναι πρόβλημα αν είμαστε 2D ή 3D;

Σε (όσο πιο) απλή γλώσσα γίνεται: οι επιστήμονες ουσιαστικά μας λένε ότι το Σύμπαν είναι μια κοσμολογική ολογραφία! Μας καθησυχάζουν πάντως ότι "δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις πως ζούμε μέσα σε ένα ολόγραμμα". Παρήγορο αυτό...

Οι ειδικοί εξηγούν ότι μόλο που εμάς μας φαίνεται τόσο πολύπλοκο το Σύμπαν, μπορεί να έχει λιγότερες διαστάσεις από ότι νομίζουμε. Μια δισδιάστατη επιφάνεια μπορεί να περιέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για ένα τρισδιάστατο αντικείμενο (κάτι ανάλογο συμβαίνει στο τσιπάκι ασφαλείας μιας πιστωτικής κάρτας). Κατά τις ίδιες ιδιότητες το πραγματικό Σύμπαν μπορεί να είναι επίπεδο και απλά στα μάτια μας να προβάλλεται με μια ακόμη διάσταση.

Να σημειώσουμε ότι η θεωρία ότι το Σύμπαν είναι ένα ολόγραμμα (κοσμολογική ολογραφία που λέγαμε παραπάνω...) γνώρισε μεγάλη δημοφιλία το 1997, από τη σχετική θεωρία του φυσικού Juan Maldacena, του οποίου οι εξισώσεις του ίσχυαν μόνο σε "εξωτικά μοντέλα χώρου", τα οποία συγκρούονταν με τις κυρίαρχες θεωρίες για το σύμπαν. Αντίθετα, η νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι η ολογραφική θεωρία μπορεί να ισχύει όχι μόνο σε ένα "εξωτικό", αλλά επίσης και σε ένα πιο ρεαλιστικό μοντέλο του Σύμπαντός μας.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Γιάννης Αντωνίου

Παρακαλούμε περιμένετε ...