Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ στη Ρωσία, «σύντομα» και στην Κίνα

Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ στη Ρωσία, «σύντομα» και στην Κίνα

«Δεν κάνω businness στις ΗΠΑ. Το πολύ πολύ να σταματήσω να πηγαίνω στα McDonald's»

Η Ουάσιγκτον επέβαλλε σήμερα νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, για την υπόθεση εμπλοκής της στις αμερικανικές εκλογές και για κυβερνοεπιθέσεις. Συνολικά στον νέο κατάλογο των κυρώσεων, ο οποίος αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, συμπεριλήφθηκαν 13 άτομα και τρεις ρωσικές εταιρείες.

Οι νέες κυρώσεις επιβλήθηκαν βάσει του αμερικανικού νόμου «Περί καταπολέμησης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων» (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act- CAATSA) που ψηφίστηκε πέρυσι.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στήβενρ Μνούτσιν, επεσήμανε ότι «οι σημερινές ενέργειες στρέφονται κατά των αδιάλειπτων προσπαθειών αποσταθεροποίησης στις οποίες προβαίνει η Ρωσία, οι οποίες άρχισαν με παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές και συνεχίστηκαν με κυβερνοεπιθέσεις, περιλαμβανομένης κι εκείνης που σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η χώρα του προετοιμάζει «αντίμετρα»  και συνέδεσε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις με την προεκλογική εκστρατεία για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή.

Μεταξύ των προσώπων που περιλαμβάνονται στον νέο κατάλογο των κυρώσεων βρίσκεται και ο Ρώσος επιχειρηματίας Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Ο ίδιος είπε πάντως ότι δεν τον ανησυχεί το γεγονός καθώς δεν έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στις ΗΠΑ «μόνο που τώρα θα σταματήσω να πηγαίνω στα McDonald's».

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης και στις εταιρείες του Πριγκόζιν που ανήκουν στον όμιλο του «Concorde» και κατά της ρωσικής εταιρείας Internet Research Agency που έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη και θεωρείται «φάμπρικα των τρολ».

Επίσης περιορισμοί επιβλήθηκαν και στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB και στην Υπηρεσία Κατασκοπείας (GRU) όπως και έξι συνεργάτες των εν λόγω υπηρεσιών.

Επόμενη, αλλά για άλλους λόγους, η Κίνα

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες σε κυρώσεις σε βάρος της Κίνας που μπορεί να κυμανθούν από 30 έως 60 δισεκατομμύρια δολάρια και σήμερα επιβεβαιώθηκαν.

«Τα εμπορικά μέτρα σε βάρος της Κίνας θα εξεταστούν σύντομα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε απάντηση για την "κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας" που διαπράττει το Πεκίνο», διαβεβαίωσε ο σύμβουλός του για θέματα εμπορικής πολιτικής Πίτερ Ναβάρο, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο Ναβάρο δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ακριβές ποσό, ούτε για τα προϊόντα που θα στοχοποιηθούν. Όμως, κατηγόρησε την Κίνα ότι «καταπάτησε όλους τους κανονισμούς αφότου εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001» και ότι «αποσταθεροποίησε το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα».

Τον Αύγουστο του 2017 οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια έρευνα, με βάση το άρθρο 301 του αμερικανικού εμπορικού δικαίου, που αφορά τις παραβιάσεις σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί κυρίως για το σύστημα συνεκμετάλλευσης που επιβάλλει το Πεκίνο στις αμερικανικές εταιρείας: σε αντάλλαγμα για την πρόσβασή τους στην κινεζική αγορά είναι υποχρεωμένες να μοιράζονται με τους τοπικούς συνεταίρους τους ένα μέρος της τεχνογνωσίας τους.