ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην Exxonmobil

ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην Exxonmobil

«Πρέπει να γίνει ισομερής διαμοιρασμός των φυσικών πόρων, ανάμεσα στις δυο κοινότητες, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης» είπε η Αμερικανίδα πρέσβης στη Λευκωσία

Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν η Τουρκία να προκαλέσει προβλήματα με την γεώτρηση της Exxonmobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, είπε η Αμερικανίδα πρέσβης στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Αμερικανίδα πρέσβης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα τονίσει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, που θα ωφελήσουν και τις δυο κοινότητες.

Διερευνητικές εργασίες (όπως αυτές που θα γίνουν τώρα) δεν σημαίνει ταυτόχρονα πως υπάρχει κοίτασμα, είπε και σημείωσε: «Και αν υπάρχει, μπορεί (οικονομικά και εμπορικά) να μην είναι εκμεταλλεύσιμο».

Όπως είπε η κ. Ντόχερτι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να γίνει η εκμετάλλευση και πρόσθεσε ότι στην εξίσωση μπαίνουν και οι τιμές.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει ισομερής διαμοιρασμός των φυσικών πόρων, ανάμεσα στις δυο κοινότητες, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης». Είναι ξεκάθαρο, είπε, πως μια διευθέτηση του Κυπριακού θα εξυπηρετούσε την ανάπτυξη των φυσικών πόρων και θα επιβεβαιωνόταν έτσι πως από αυτή θα ωφελούνταν όλοι οι Κύπριοι.

Η κ. Ντόχερτι εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, αλλά διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να πάρουν πρωτοβουλία για άρση του αδιεξόδου. Επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να ρίξουν το βάρος τους στο Κυπριακό και όχι στο φυσικό αέριο , εφόσον, είπε, η εκμετάλλευσή του μπορεί να πάρει χρόνια.

Σχετικά με τη μεθαυριανή επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ στην Κύπρο η κ. Ντόχερτι είπε ότι θα έχει χαρακτήρα γνωριμίας και συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε χώρες της ευρύτερης περιοχής.

1
σχόλιο
  1. avatar LUCI666FER

    OI TURKISH CYPRIOTS EHOUN TA IDIA DIKEOMATA STO NISI TOUS ME AUTA TON GRREK CYPRIOTS.DIOTI APLOUSTA KE PANO APO OLA INE KE OI DIO PROTA CYPRIOTS.
    O PLOUTOS NA MIRASTI DIKEA KE ISOMERI.

Παρακαλούμε περιμένετε ...