Ξεκινούν ξανά οι διεθνείς πτήσεις προς το Ιρακινό Κουρδιστάν

Ξεκινούν ξανά οι διεθνείς πτήσεις προς το Ιρακινό Κουρδιστάν

Είχαν σταματήσει από τις 29 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των κυρώσεων μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στην ημιαυτόνομη περιφέρεια

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι συμφώνησε να άρει μια απαγόρευση στη διεθνή αεροπορική κυκλοφορία στην περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν, με διάταγμα στο οποίο αναφέρεται πως οι διεθνείς πτήσεις μπορούν να επαναληφθούν μέσα σε μία εβδομάδα.

Οι κουρδικές αρχές συμφώνησαν τα αεροδρόμια της Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια να τεθούν υπό ομοσπονδιακό έλεγχο, και να αναφέρονται στο υπουργείο Εσωτερικών της Βαγδάτης, αναφέρεται στο διάταγμα.

Οι διεθνείς πτήσεις προς και από τα δύο κυριότερα αεροδρόμια της περιφέρειας σταμάτησαν από τις 29 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην ημιαυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν μετά τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία παρά την αντίθεση της Βαγδάτης, στη 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Στο διάταγμα ανακοινώνεται η δημιουργία μιας νέας Διεύθυνσης για την Ειδική Προστασία των αεροδρομίων στην περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν, «η οποία θα τελεί υπό την εντολή και τον έλεγχο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών».

Οι ομοσπονδιακές τελωνειακές αρχές θα εποπτεύουν την «εισαγωγή, παραγωγή και διαχείριση υλικών και εξοπλισμού διά μέσου των δύο αεροδρομίων», αναφέρεται στο διάταγμα.

Αναφέρεται επίσης ότι το βιομετρικό σύστημα που χρησιμοποιείται στα αεροδρόμια της περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν θα συνδεθεί με το ομοσπονδιακό σύστημα.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η περιοχή θα διατηρήσει το ανεξάρτητο σύστημα θεωρήσεων εισόδου που διαθέτει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...