Πέθανε ο διάσημος μόδιστρος Givenchy

Πέθανε ο διάσημος μόδιστρος Givenchy

Θρύλος της υψηλής ραπτικής και ιδρυτής του ομώνυμου οίκου μόδας, ο δημιουργός που έντυσε την 'Οντρεϊ Χέμπορν

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Ιμπέρ ντε Ζιβανσί (Hubert de Givenchy), όπως ανακοίνωσε σήμερα στο AFP ο σύντροφός του.
«Ο Ιμπέρ ντε Ζιβανσί έσβησε στον ύπνο του το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018. Οι ανιψιοί και οι ανιψιές του πενθούν την απώλεια του. Η κηδεία του θα γίνει σε πολύ στενό κύκλο» γράφει ο μόδιστρος Φιλίπ Βενέ.

Ο θάνατός του προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο.

Από το πρώτο του ντεφλέ το 1952 έως την αποχώρησή του το 1995 από τον οίκο μόδας που ίδρυσε, ο οποίος πωλήθηκε το 1988 στον όμιλο LVMH, ο Ιμπέρ ντε Ζιβανσί σφράγισε επί σαράντα χρόνια τον κόσμο της μόδας με την κομψότητα των δημιουργιών του, όπως το περίφημο μαύρο φόρεμα της 'Οντρεϊ Χέπμπορν στην ταινία «Πρόγευμα στο Τίφανις».

Ο οίκος μόδας Givenchy επίσης απέτισε φόρο τιμής στον ιδρυτή του χαιρετίζοντας μια «αδιαμφισβήτητη προσωπικότητα στη γαλλική υψηλή ραπτική, σύμβολο της παριζιάνικης κομψότητας επί μισό και πλέον αιώνα. Σήμερα ακόμη, η αντίληψη και η προσέγγισή του για τη μόδα ασκούν ακόμη επιρροή. Το έργο του παραμένει το ίδιο ουσιώδες σήμερα όσο και τότε».

«Ανάμεσα στους σχεδιαστές που εδραίωσαν καθοριστικά το Παρίσι από τη δεκαετία του 1950 στην κορυφή της παγκόσμιας μόδας, ο Ζιβανσί έδωσε στον δικό του οίκο μια ξεχωριστή θέση και ήξερε να συνδυάζει δύο σπάνια προσόντα: να είναι καινοτόμος και διαχρονικός», δήλωσε ο Μπερνάρ Αρνό, ο επικεφαλής του ομίλου LVMH.

Ο αγαπημένος μόδιστρος των σικ διασήμων και γαλοζοαίματων

Ο Givenchy ήταν θρύλος της υψηλής ραπτικής και ιδρυτής του ομώνυμου οίκου μόδας, ο δημιουργός που έντυσε την 'Οντρεϊ Χέμπορν, την αιώνια μούσα του. Από τη συνάντησή τους γεννήθηκε το περίφημο «look Hepburn» που συνεχίζει να εμπνέει. Άλλες διάσημες που έντυνε ήταν η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση και η Γκρέις Κέλι.

Ο διάσημος γάλλος σχεδιαστής γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 1927 στο Μποβέ. Ο πατέρας του ήταν ο μαρκήσιος ντε Ζιβανσί και ήθελε ο γιος του να γίνει δικηγόρος. 'Ομως ο Ιμπέρ έμεινε ορφανός σε ηλικία δύο ετών και από έφηβος ακόμη είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τη μόδα και το σχέδιο. Αυτόν και τον αδελφό του τους μεγάλωσε η μητέρα τους και οι γονείς της.

Σε παλιότερη συνέντευξή του, ο αριστοτέχνης της κομψότητας είχε δηλώσει ότι οι πιο όμορφες στιγμές της ζωής του είναι ο «οίκος μόδας που δημιούργησε, οι εκλεπτυσμένες και ενδιαφέρουσες γυναίκες που γνώρισε, η πολύ ιδιαίτερη μυρωδιά του μεταξιού όταν έμπαινε στο ατελιέ του. Μια μεγάλη ευτυχία!».