Χολή Ερντογάν για την Ελλάδα μετά την υποβάθμιση του Moody’s

Χολή Ερντογάν για την Ελλάδα μετά την υποβάθμιση του Moody’s

«Η Ελλάδα βυθίζεται και εσείς υποβαθμίζετε εμάς;»

Ξεχείλιζε η χολή προς την Ελλάδα στις βολές του Τούρκου προέδρο Ερντογάν, μετά την υποβάθμιση της Τουρκίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

«Οι γείτονες βυθίζονται, εξαντλήθηκαν. Πείτε μας με ποια μέτρα και ποια σταθμά μας υποβαθμίσατε; Σας ξέρουμε καλά», ήταν η οργισμένη αντίδραση του Τούρκου προέδρου, που δεν παρέλειψε τη «χολή» προς την Ελλάδα που πρόσφατα είδε σειρά αποφάσεων για αναβάθμιση τόσο του αξιόχρεου της χώρας, όσο και των ελληνικών τραπεζών από τον Moody’s.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, μιλώντας σε τουρκικό πανεπιστήμιο, ο Ταγίπ Ερντογάν, με εριστικό ύφος κατηγόρησε τον οίκο αξιολόγησης για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στις αξιολογήσεις του.

Ο διεθνής οίκος υποβάθμισε την τουρκική οικονομία κατά μια βαθμίδα, από το Ba1 στο Ba2, εντάσσοντάς την στην κατηγορία «σκουπίδια».

Μπαράζ υποβαθμίσεων και για τις τουρκικές τράπεζες

Η υποβάθμιση της Moody’s όμως δεν σταμάτησε στο κρατικό αξιόχρεο. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αποφάσισε και την υποβάθμιση του αξιόχρεου 14 τουρκικών τραπεζών, ενώ επιβεβαίωσε το αξιόχρεο τριών άλλων τραπεζών. Οι προοπτικές 12 τραπεζών έγιναν σταθερές από αρνητικές και πέντε τραπεζών παρέμειναν αρνητικές.

Όπως αναφέρει ο Moody's σε ανακοίνωσή του, οι πιστοληπτικές αυτές αξιολογήσεις καθοδηγήθηκαν από:

1)            Την εξασθενημένη δυνατότητα της τουρκικής κυβέρνησης να στηρίξει τις τράπεζες της χώρας, η οποία αντανακλάται στην προχθεσινή υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της σε Ba2 με σταθερές προοπτικές από Ba1 με αρνητικές προοπτικές,

2)            Την υποβάθμιση από τον οίκο του μακροοικονομικού προφίλ της Τουρκίας σε αδύναμο+ από μέτριο- και

3)            Την άποψή του ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Τουρκία θα γίνει πιο δύσκολο το 2018.

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της τουρκικής κυβέρνησης καθοδηγήθηκε από την άποψη του Moody's για συνεχιζόμενη μείωση της θεσμικής ισχύος και τον αυξημένο κίνδυνο να υπάρξει ένα εξωτερικό σοκ.