Ακροδεξιοί βουλευτές πήγαν στη Δαμασκό και τα βρήκαν όλα «κανονικά»

Ακροδεξιοί βουλευτές πήγαν στη Δαμασκό και τα βρήκαν όλα «κανονικά»

Οργή και καταδίκη στην Γερμανία για τους βουλευτές και μέλη του ακροδεξιού AfD

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, Γερμανοί πολιτικοί και Σύροι πρόσφυγες καταδίκασαν σήμερα έντονα την επίσκεψη που πραγματοποιούν στη Δαμασκό βουλευτές και μέλη του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν την ζωή στην πόλη «κανονική».

«Δεν βλέπεις σχεδόν ποτέ στρατό. Υπάρχουν διαφημίσεις για κινητά τηλέφωνα και τηλεοράσεις. Κανονική ζωή», έγραψε στο facebook ο Κρίστιαν Μπλεξ, τοπικός βουλευτής του AfD, την ώρα που το συριακό καθεστώς συνεχίζει τους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της ανατολικής Γούτας για δεύτερη εβδομάδα, με αποτέλεσμα το θάνατο σχεδόν 1000 αμάχων.

Οι επικριτές των ακροδεξιών βουλευτών τόνισαν ότι οι απεικονίσεις τους για μια «κανονική» ζωή στη συριακή πρωτεύουσα είναι εξαιρετικά προσβλητικές όταν στις πύλες της Δαμασκού ο γειτονικός πολιορκούμενος θύλακας της ανατολικής Γούτας συνεχίζει να αποτελεί στόχο σφοδρών βομβαρδισμών.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ επέκρινε εντονότατα την επίσκεψη των μελών του AfD. «Εκείνοι που κολακεύουν αυτό το καθεστώς αυτοακυρώνονται», δήλωσε σε μια καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Στέφεν Ζάιμπερτ. «Το συριακό καθεστώς δείχνει καθημερινά πόσο απάνθρωπα μεταχειρίζεται τον ίδιο του το λαό», συμπλήρωσε.

Έντονα αντέδρασαν και οι Σύροι στη Γερμανία στις  αναρτήσεις του Μπλεξ,  που έγραψε ακόμα ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάλ αλ Άσαντ επιθυμεί την επιστροφή 600.000 Σύρων που αναζήτησαν καταφύγιο στη Γερμανία.

«Μπορέσατε επίσης να ταξιδέψετε στην (ανατολική) Γούτα;» ρώτησε τον Μπλεξ ο Φαντί Μπρίμο, ένας Σύρος πρόσφυγας που μένει στο Ντόρτμουντ. «Ξέρετε κάτι; Είστε άρρωστος».

Ο Σύρος Μοχαμάντ Φακρί Καάκε, με βάση τη Στουγκάρδη έγραψε: «Αν ήσασταν σοβαρός θα είχατε πάει στην Γούτα, στη Χομς ή στην Ιντλίμπ και θα ρωτούσατε τους ανθρώπους εκεί τι πιστεύουν. Ξέρετε τι πιστεύουν, αλλά δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον για την αλήθεια».

Μετά τον σάλο, ένας εκπρόσωπος του ακροδεξιού κόμματος τόνισε ότι η επίσκεψη ήταν ιδιωτική και δεν αντιπροσωπεύει την κοινοβουλευτική ομάδα του AfD στην Μπούντεσταγκ. Εντούτοις στην αποστολή συμμετέχουν βουλευτές του.

Το ακροδεξιό κόμμα έχει χαρακτηρίσει τη Συρία ασφαλή χώρα καταγωγής. Υπό αυτόν τον χαρακτηρισμό θα καθίστατο ευκολότερη η απέλαση από την Γερμανία αιτούντων άσυλο, των οποίων απορρίφθηκε η αίτηση.