Κατά του ευρώ και των ανοιχτών συνόρων ψήφισαν οι Ιταλοί

Κατά του ευρώ και των ανοιχτών συνόρων ψήφισαν οι Ιταλοί

Πολιτική αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα - Λέγκα και Κίνημα Πέντε Αστέρων οι μεγάλοι νικητές, χωρίς ωστόσο αυτοδυναμία

Τη τετρακομματική συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς ανέδειξαν πρώτη δύναμη στη χώρα οι Ιταλοί στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής - με το 37% των ψήφων και πρώτο κόμμα το Κίνημα Πέντε Αστέρων M5S με το 32%

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε ότι παραιτείται από γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, λόγω του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος. Το Δημοκρατικό Κόμμα διέψευσε και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις και περιορίζεται σε μία εκλογική επίδοση της τάξεως του 19%.

Η ιστορική νίκη των αντισυστημικών, ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων, που κατακτούν την πλειοψηφία των εδρών τορπιλίζει το πολιτικό σκηνικό και βυθίζει τη χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα, καθώς κανένα κόμμα δεν κερδίσει αυτοδυναμία.

To μόνο μετεκλογικό σενάριο που θεωρείται, πλέον, αδύνατον να μπορέσει να βρει εφαρμογή, είναι εκείνο της μεγάλης συμμαχίας της κεντροαριστεράς με την κεντροδεξιά. Η συντηρητική συμμαχία, δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, έστω και αν δεν διαθέτει την σχετική πλειοψηφία.

Ο αρχηγός της αντιμεταναστευτικής Λέγκας, που αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς, δήλωσε σήμερα ότι ο δεξιός συνασπισμός θα μπορέσει να κυβερνήσει και ότι οι αγορές δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν.

«Εχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να κυβερνήσουμε», είπε ο Ματέο Σαλβίνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αλλά εξέφρασε την αντίθεσή του για μια πιθανή συνεργασία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Ο Σαλβίνι είπε ακόμη ότι το κόμμα του, το οποίο απέσπασε περίπου το 18% των ψήφων, είναι πρόθυμο να συνομιλήσει με όλα τα κόμματα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια συμμαχία «σούπα μινεστρόνε», προφανώς αναφερόμενος σε μια κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας.

Και τα Πέντε Αστέρια, βέβαια, θέλουν να τους δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης: έχουν ήδη κάνει γνωστό ότι θα ζητήσουν από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, να αποδεχθούν τα κύρια προγραμματικά τους σημεία.

Ο κρίσιμος ρόλος του Ματαρέλα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την εμπιστοσύνη της στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να διευκολύνει τον σχηματισμό «σταθερής» κυβέρνησης στην Ιταλία.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι έως ότου σχηματιστεί η νέα ιταλική κυβέρνηση, η χώρα έχει κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, Πάολο Τζεντιλόνι, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά.

Επίσης, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι τα επίσημα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών θα ανακοινωθούν αργά σήμερα το βράδυ και δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ιταλία.